BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két óriás emelkedik fel a Wall Street romjai közül

A gazdasági válság még korántsem ért véget, a pénzintézetek nagy része továbbra is likviditási gondokkal küzd. A Goldman Sachs és a JP Morgan azonban jelentős sikert könyvelt el ebben a negyedévben, megmutatva, hogy a Wall Streeten átrendeződés kezdődhet.

Kedden a Goldman Sachs, csütörtökön a JP Morgan jelentett csillagászati profitot. A Berkeley professzora szerint a két hitelintézet a válság túlélőjeként, nyertesként került ki a krízishelyzetből. Miután több milliárdnyi állami segélyben részesültek, most a pénzügyi helyzet zavarosságát és a riválisok gyengeségét kihasználva gyűjtenek hatalmas profitot - írja a New York Times.

Bár várhatóan más nagybankok, így a Citigroup és a Bank of America is az előzőnél jobb negyedévről számol be, a kereskedelmi ingatlanok piaca és a hitelkártya üzlet gyengélkedése miatt nem épülhetnek fel gyorsan. Ami pedig a kisebb, regionális bankokat illeti: eddig 53 cég esett el és a még életben lévők is folyamatosan veszteségeket könyvelnek el.

Kérdés, hogy mennyire lesz törékeny a két óriás dominanciája? A JP Morgan a fogyasztói szegmensben komoly veszteségeket szenvedett el és közlése szerint 30 milliárd dollárt tett félre a jelzálog- és más hitelek bedőlése miatti leendő veszteségek fedezésére.

A Credit Suisse elemzője figyelmeztet: senki nem dőlhet hátra, amíg a munkanélküliségi arány nem javul. Ráadásul ha Washington elfogadja a terület új szabályozását, korlátozhatják a bankok megmozdítható tőkéjét és ezáltal a profitot is. Mindenesetre most vezet a Goldman Sachs és a JP Morgan – a Deloitte amerikai pénzügyi ágazatának elemzője szerint a két cég egyértelműen uralja majd a pályát a közeljövőben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.