BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyesen zártak a tengerentúli tőzsdék - a forint nagyot erősödött

Vegyesen zártak a New York-i tőzsdemutatók pénteken: a Nasdaq valamelyest esett, a Dow Jones ipari átlagot és a S&P 500 indexet azonban a gyógyszergyárak és energiaipari vállalatok részvényeinek drágulása szinten tartotta.

A Nasdaq amiatt gyengült, mert a piacon csalódást keltett a Microsoft szoftvergyártó óriáscég negyedéves bevételeinek a vártnál nagyobb csökkenése.

Végül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) záráskor 0,22 százalékos nyereségben, az S&P 500 index 0,27 százalékos nyereségben, a Nasdaq összetett mutatója viszont 0,5 százalékos veszteségben volt. A hivatalos végeredményt később közlik.

Pénteken a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 68,05 dolláron zárt szeptemberi szállításra a New York-i árutőzsdén (NYMEX), 89 centtel drágábban, mint csütörtökön. Az olaj ára július 1. óta nem volt ilyen magas.

 Az olajpiaci árak annak a derűlátó hangulatnak a hatására emelkedtek, hogy fordulat állhat be a válság sújtotta világgazdaságban, ez pedig fellendítheti az energiahordozó iránt megcsappant keresletet. Az optimizmust az fűtötte, hogy Európában pénteken számos olyan gazdasági jelentés látott napvilágot, amely azt sugallta, hogy a gazdasági recesszió nehezén az év közepére talán már túljutott a világ, és az ipari termelés kezd stabilizálódni. A kőolaj hordónkénti ára tavaly decemberben, 33 dollár alatt érte el a válság alatti mélypontját, jóllehet tavaly júliusban még csaknem 150 dolláros rekordmagasságban állt.

Az ICE Futures jegyzésében az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára hordónként 70,32 dollár volt a hivatalos záráskor szeptemberi szállításra, 1,07 centtel drágább a csütörtöki záróárnál.

A pénteki New York-i piacnyitás után nem sokkal az euró 1,4225 dollár volt, a nap végén 1,4211-nél tartott New Yorkban, 0,0070 dollárral drágábban a csütörtöki londoni későinél, és 1,67 százalékkal erősebben az év végi szintjénél.

A nap utolsó jegyzéseiben a forint 266,40-89/euró volt a londoni bankközi piacon, 0,91 százalékkal jobb az előző napinál és 1,08 százalékkal gyengébben az év végi szintjénél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.