BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős erősödés várható a tőzsdén, már nyitáskor emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 773,90 pontos emelkedéssel, 18.987,49 ponton nyitott hétfőn.

A legutóbbi, szerdai záró értékéhez képest 4,25 százalékkal erősödött. Jelentős emelkedést várnak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén a megkérdezett szakértők, a magyar piac múlt heti zárva tartása idején ugyanis optimizmus tombolt a világ tőkepiacain.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője nagyobb mértékű emelkedést vár a nyitásban, és véleménye szerint a jókedv egész nap megmaradhat a BÉT-en, mivel a nemzetközi tőkepiacokon továbbra is kedvező a hangulat.

Az elemző megemlítette, hogy a múlt hét csütörtök-pénteken - amikor a BÉT zárva volt - az amerikai piac mintegy 3 százalékot emelkedett, a lengyel tőzsdeindex pedig 6,5 százalékkal nőtt. Ennek alapján a magyar börzének "van mit behozni", az elemző véleménye szerint elsősorban az OTP-nél lehet látványos a lemaradás ledolgozása.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szintén emelkedésre számít. Véleménye szerint a magyar tőzsde szinte biztos, hogy követni fogja a külföldi piacok múlt heti nagy mértékű erősödését. Kollégájához hasonlóan ő is úgy véli, hogy különösen az OTP-t fogja érinteni az emelkedés, de valószínűleg a többi részvény is követi majd a bankpapírt.

Megemlítette, hogy a monetáris tanács hétfőn ülést tart, de hozzátette, hogy a kamatdöntés kevésbé szokta befolyásolni a részvénypiacot, inkább a külföldi tőzsdék jó hangulata lesz irányadó a BÉT-en.

A múlt hét utolsó kereskedési napján, szerdán a BUX 153,60 pontos, 0,85 százalékos emelkedéssel, 18.213,59 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 15,8 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 195 forinttal, 1,43 százalékkal 13.875 forintra erősödött. Az OTP részvények ára 20 forinttal, 0,44 százalékkal 4.550 forintra nőtt. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 0,99 százalékkal 714 forintra emelkedett. A Richter papírok árfolyama 380 forinttal, 1,04 százalékkal 36.780 forintra nőtt, szektortársa, az Egis árfolyama 65 forinttal, 0,33 százalékkal 19.800 forintra gyengült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.