BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kamatvágás tartja nyomás alatt a forintot

Gyengüléssel kezdte hétfőn a kereskedést a forint a vezető devizákkal szemben. Az elemzői konszenzus szerint jelentős kamatvágást hajt végre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma délutáni ülésén, egyesek szerint a vártnál is meredekebb eresztés történhet. A forint mellett a régiós pénznemek is veszítettek értékükből, várhatóan a lengyel jegybank tartani fogja az alaprátát szerdáig tartó ülésén.

 A várakozások szerint 50 bázispontos csökkentéssel folytatja a júliusban megkezdett kamatereszkedési ciklusát az MNB – azóta 150 bázispontot eresztett az alaprátából - ezzel 18 hónapos mélybe eshet az irányadó kamatszint – jósolják a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett közgazdászok.

Néhány elemző ennél is nagyobb vágásra számít, szerintük a holnaptól hatályos kamatszint 7,25 százalékra kerülhet.

„A jelenlegi piaci helyzet lehetővé teszi a monetáris lazítás folytatását, anélkül, hogy veszélybe kerülne a pénzügyi stabilitás” – nyilatkozta a hírügynökségnek Barta György és Jobbágy Sándor, CIB Bank-elemzők. „Ha a jegybank a vártnál nagyobb lépést hajt ma végre, az komoly nyomás alá helyezheti a forintot a mostani piaci környezetben” – teszi hozzá mindehhez Lutz Karpowitz, a Commerzbank frankfurti szakértője. A forint már a délelőtti órákban, a kamatvágás előtt megkezdte gyengülését: a Bloombergen vezetett 25 feltörekvő deviza közül a második legjelentősebb árfolyam emelkedést élte meg: 0,4 százalékkal 270,50-es szintre került az euróval szemben. A dollár ára 185,3 és 184,7 forintos sávba szorult, míg a svájci frankért 179 forintot kértek a bankközi piacon.

A pénzügyi stabilitást várhatóan nem veszélyezteti a kamatvágás – vélik a közgazdászok, az infláció jövőre eshet a jegybanki cél közelébe. A magyar eszközök kockázati felárának csökkenését jelenti, hogy az elmúlt félévben az öt éves referenciahozamú állampapírok biztosítására kötött CDS felár megfeleződött, ekkor történt a kormányfőcsere Magyarországon. Márciusban 638 bázispontos CDS felárat kértek a piacon a magyar állampapírok után, majd ez áprilisra 408 pontra csökkent, míg mára ez 215,50 bázispontos szintre esett. A kormány reményei szerint Magyarország gyorsabban visszatérhet a piaci finanszírozáshoz, és nem lesz szüksége újabb hitelkeret lehívására a Nemzetközi Valutaalaptól.

 A térség devizái is a forinttal együtt gyengültek hétfőn: a lengyel zloty árfolyama az euróval szemben 4,239 és 4,227-es szinten mozgott, míg a cseh korona 25,3 és 25,1-es sávba szorult a közös pénzzel szemben. Holnap kezdődik a lengyel jegybank kamatdöntő ülése.

A Bloomberg által megkérdezett 17 szakértő mindegyike úgy vélte, hogy a varsói központ rekord mélyben: 3,5 százalékon tartja az irányadó alapkamatot. Maja Goettig, a varsói Bank BPH Sa. elemzője szerint jövőre is elnyúlhat a kamatciklus, majd csak 2010 második felére várhatunk változást a régió legnagyobb gazdaságában, de ennek ütemezése az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntéseitől függ. A lengyel jegybanktól az elemzők a banki hitelezést erősítő lépések bejelentését várja. „A piac negatívan reagálhat, ha a tanács nem tesz javaslatokat” – véli Raffaella Tenconi, a Wood & Co. prágai elemzője. Korábban több javaslatot is tettek jegybanki tagok a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitásának erősítésére, így például a kötvény visszavásárlások lejárati idejének 12 hónapra növelését, vagy bankok által kiadott kötvények átvételét, illetve vállalati kötvények fedezetként történő elfogadását. A jegybanki tanács tagjai szerint ezek a lépések eddig nem bizonyultak sikeresnek: Andrezej Wojtyna illetve Andrzej Slawinski tanácstagok a sajtóban korábban azt mondták, hogy a lépésről nem egyeztettek a jegybanki kormányzóval, Slawomir Skrzypekkel, és a könnyítések eddig inkább ellentmondásos eredményeket hoztak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.