BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit várhatunk a gyorsjelentésektől? – Elemzői vélemények

A jövő héten kezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon, elemzők szerint jó eséllyel hozzák a cégek a második negyedévhez hasonló pozitív számokat, ami akár visszacsalhatja a piacra a pénzpiaci alapokban várakozó hatalmas pénzmennyiséget.

Nem is annyira a harmadik negyedéves számokra reagálhat élesen a piac, hanem a hosszú távú eredmény-előrejelzésekre figyelnek most a befektetők – mondja Blahó Levente, a Raiffeisen Bank részvényelemzője. Hozzáteszi: ilyenek például a fogyasztási szektor vállalatai, amelyek esetében fontos, hogy mit mondanak a karácsonyi szezon közeledtével.

Az elemző szerint mostanra már túlértékeltté váltak a mutatók – az S&P 500 index például március eleje óta 54 százalékot emelkedett – előbb-utóbb tehát kijózanodásnak kell következnie. Kockázatot az eredménykimutatásban a pénzügyi szektor és az energetika hozhat, vagyis az elmúlt negyedév jól teljesítői, kérdés, mennyire tudják magukat tartani a megemelt eredményvárakozásokhoz, például a nyersanyagtermelők mennyire tudták kivédeni az árkorrekciót. Az elemző szerint még érzékeny a piac, a múlt heti makroadatokra is negatívan reagáltak, ha a mostani gyorsjelentési szezon alulmúlja a várakozásokat, akkor eladással reagálhatnak a befektetők.

De ha az elmúlt két negyedévhez hasonlóan a vállalati eredmények mintegy 70 százaléka a várakozásokhoz képest pozitív meglepetést hoz, akkor minden bizonnyal folytatódik majd a rali – mondja Pintér András, a Budapest Alapkezelő szakértője. Pintér szerint ennek komoly esélye van, de persze benne van a rendszerben egy kijózanodás is.

A pozitív meglepetések irányába mutat ugyanakkor, hogy több cég menedzsmentje javította a második negyedéves eredmények közzétételével párhuzamosan vagy azt követően az elkövetkező negyedévekre vonatkozó várakozásait, illetve a harmadik negyedév már a makrogazdasági mutatók és a különféle hangulati indikátorok esetében is a pozitív fordulat időszaka volt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.