BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai adatokra vár a kőolaj és az arany

Az amerikai gazdaság kilátásai körül feléledő aggodalmak miatt elemzők a kőolaj ár esésére számítanak a jövő héten. Előrejelzések szerint az arany árfolyama is süllyedni kezd.

 A Bloombergen megkérdezett 31 szakértő közül 15-en nyilatkozták, hogy a kőolaj jegyzés csökkeni fog, 10-en semlegesen nyilatkoztak és mindössze 5 elemző vár áremelkedést.

A nyersolaj jegyzése mindezek ellenére idén eddig 59 százalékot emelkedett, ezen a héten is 7 százalékot tudott drágulni 70 dollárra hordónként, bár péntek délután némi korrekció kezdődött 69 dollár környékén. Az északi tengeri brent árfolyama 68 dolláron állt pénteken.

„Most korrigál a piac vagy soha” – fogalmazta meg véleményét Stephen Schork, a Schork Group elnöke, aki szerint még egy hónap hátra van a fűtési szezon felfutásáig, addig pedig csökkentett üzemmódban működnek a nagy amerikai finomítok.

Mindez érezteti hatását a tartalékállomány megugrásában, de a romló makrogazdasági adatok, például a szeptemberi ipari termelés vártat alulmúló szintje, valamint a munkanélküliség megugrása - is azt sugallják: az energiahordozó kereslete elmaradhat a korábban jósoltnál. A finomítók kihasználtsága például 1 százalékot csökkent a héten 84,6 százalékra a tengerentúlon. Az amerikai deviza múlt heti erősödése lefele ható nyomást gyakorol a dollárban jegyzet árúkra.

Némi kétely övezi az amerikai gazdaság talpra állását – mondja Mark Pervan, az ANZ ausztrál elemzője. További bizonytalanságot jelent az iráni nukleáris program nemzetközi fogadtatása, a kedden a kiújuló geopolitikai félelmek miatt ugrott meg a fekete arany árfolyama.

Eközben tartja magát az arany jegyzése is, amelynek azonnali szállítása 999,85 dolláron állt, decemberi szállításra viszont 1000,01 dollárba került egy uncia. Az arany fizikai kereslete elégtelen – mondja Darren Heathcote, az Investec Australia elemzője, aki 950 és 1000 dollár közötti árfolyammozgásra számít a következő hat hónapban.

Az idei harmadik negyedévben 8,7 százalékot drágult a nemesfém, ami 2008 eleje óta a legmeredekebb negyedévi árfolyam emelkedés. Elemzők szerint aligha fogja tartani ezt az iramot az arany, ugyanis az második félévben érzékelhetően lassul az ETF alapokba történő tőkebeáramlás, az első negyedévhez képest 88 százalékkal csökkent az ilyen alapokba elhelyezett pénzmennyiség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.