BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aratott az FHB tegnap – Mi várható a BÉT-en?

Bár a várakozásoktól elmaradó tengerentúli makroadatok tegnap délután Budapesten is lerántották a részvénymutatókat, a harmadik negyedévben így is szárnyaltak a hazai vezető papírok.

A BUX index 31 százalékot emelkedett július és október között, s ezt a nagyobb forgalmú részvények is követték. A dobogó legfelső fokára az FHB kerülhetett, amelynek papírjai az elmúlt három hónapban 75 százalékkal drágultak, de általában is elmondható, hogy a bankszektor vitte a prímet világszerte.

A globális indexek egyébként szinte mindenhol hasonlóan kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, Magyarország helyzete csupán annyiban különleges, hogy most nyáron hozta meg a kormány azokat az intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően javult gazdaságunk megítélése, emellett a Magyar Nemzeti Bank is megkezdte a meredek kamatcsökkentési ciklusát.

A régió korábbi kedvenceinél ez idő alatt fordított költségvetési folyamatok indultak be, így a magyar papírok most lényegesen nagyobb súlyt kaptak a nemzetközi részvényportfóliókban – mondják az elemzők.

A hazai folyamatokat a nemzetközi tőkeáramlás határozza meg, most keresi a pénz a helyét – mondja Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője. Korábban a régiót alulsúlyozták a befektetők, emiatt adódott, hogy a jelenlegi kedvező hangulatban ideáramoljon a pénz. Viszont túl is futottak az indexek, több papír is túlárazottá vált – állítja Herczenik, aki nem ajánlja a belépést a piacra a jelenlegi szinteken.

Az év utolsó három hónapjában ugyanis már nem ismétli meg a hajrázást a piac, sőt, Herczenik szerint érik egy nagyobb kijózanodás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.