BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapesten nem tudták hova tenni az aranyat

A magyarországi tőzsdei aranykereskedéshez nem voltak meg a szükséges feltételek, azért döntöttek úgy a BÉT vezetői, hogy három év után megszüntetik a valós fizikai üzletkötéseket. A BÁV szakértője szerint hiába dönt újabb rekordokat a nemesfém ára, aranylázról nincs szó – tudósít a Gazdasági Rádió.

Az arannyal való kereskedés 2006-ban indult meg a Budapesti Értéktőzsdén. Eleinte beváltotta a reményeket, kereskedésének megszűntetése mögött az áll, hogy az áruszállítás csak nehezen és magas költségek mellett volt megoldható, ugyanis egy furcsa hazai sajátosság miatt a kereskedelmi bankok nem foglalkoznak aranyérmék és tömbök forgalmazásával.

Így egy közraktár tárolta az aranyat, viszont nem volt olyan cég, amelyik kedvező áron az arany szállításával foglalkozna- mondta a Gazdasági Rádiónak a BÉT kereskedelmi igazgatója.

Az is a technikai problémák közé tartozik, hogy csak egyetlen közraktár volt idehaza, amelyik az arany tárolásával foglalkozott, azonban felhagyott ezzel a tevékenységgel. Az üzleti okok közé pedig azt sorolta a szakember, hogy a spekulánsok könnyen tudtak az arany árára üzletet kötni. Lovas Attila szerint, aki most idehaza szeretne aranyba fektetni, annak nem kell a döntés miatt elkeserednie, ugyanis a továbbra is lehet kereskedni az arannyal, csak annyi a különbség, hogy fizikailag nem lehet hozzájutni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.