BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorítana a jegybank

Meglepően szigorú javaslatcsomaggal állt elő a jegybank a háztartási hitelek nyújtására: az MNB célja, hogy így segítse elő a pénzügyi stabilitást, és mérsékelje a gazdaság sérülékenységét. A jegybank szerint azért indokolt a szigor, mert a piaci szereplőkkel eddig folytatott egyeztetések nem hozták meg a kellő eredményt.

A javaslat tartalmára persze már lehetett következtetni Simor András jegybankelnök hét végi nyilatkozatából is: e szerint nagyon fontos olyan szabályozási korlátokat teremteni, amelyek megakadályozzák ilyen devizaadósság ismételt felépülését a jövőben.

A javaslat lényege: a jelzáloghiteleknél és gépjárműkölcsönöknél megszabnák a maximális hitel/fedezet arányt, emellett a háztartás dokumentálható jövedelméhez képest limitálnák a törlesztőrészletek nagyságát. A bankok véleménye a javaslatról – enyhén szólva – vegyes.

Az Axa Banknál például fűnyírószerű adminisztratív eszközöket emlegetnek, az FHB-nál meg azt mondják, a jövedelmi limit ellehetetlenítené a bankok számára a meglévő hitelállomány átstrukturálását. 18. oldal

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.