BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Torz modell - Bonyolult termékeket találtak ki a "nagyokosok"

Az elmúlt években olyan bonyolult termékstruktúrákat találtak ki a "nagyokosok", hogy milliónyi kapcsolódási pont van a pénzintézetek között, és az egyik nagy bedőlése beláthatatlan folyamatokat indítana el – írja a válságot elemezve a Cashline.

Ezért is pumpáltak bele száz- és ezermilliárd dollárokat a kormányzatok a bankrendszerbe, mert így legalább elodázható a nagy hullám, sőt reménykedni lehet, hogy majd magától megoldódik minden. Csak így meg egy torz világgazdasági modellt bástyáznak körbe, ami már messze nem a reálfolyamatokról szól, hanem a bankrendszer megőrzéséről. "Szép" jövőkép, de ettől még nem leszünk nyugodtak, hisz valamikor borulnia kell ennek a bilinek is.

Még nem jött el az ideje a szigorításnak a Fedes Thomas Hoenig szerint. A jegybankár azon véleményének adott hangot, hogy még ha látni is a talpra állás jeleit a gazdaságban, korai lenne a szigorítás mezsgyéjére lépni a jelenlegi környezetben. Ugyanakkor ő is jelezte, hogy a monetáris politikának egy évvel előre kell gondolkodni, így a rekord alacsony kamatokhoz és a pénzpumpához előbb kell hozzányúlni, mint hogy a növekedés jelei tisztán látszódnak.

Az irányadó kamatrátának ilyen szempontból az egészséges szintje 1-2 százalék körül van. Hoenig szerint a kormányzat által indított gazdaságösztönző program segít megvédeni az USA-t a "W"alakú recessziótól, ugyanakkor sürgetné a kongresszust, hogy minél előbb alkosson olyan törvényt, amely engedné bedőlni a nagyobb bankokat is, mivel ezáltal sokkal jobban biztosítható lenne a pénzügyi rendszer átláthatósága és megbízhatósága.

Beindul a gyorsjelentési gépezet. A ma esti amerikai piaczárás után megnyílik előttünk a tengerentúli vállalati eredmény-mizéria egy újabb felvonása. Szokás szerint az alumíniumgyártó óriással, az Alcoa-val veszi kezdetét a pörgés, sok esetben a gazdaság egyfajta fokmérőjeként is tekintenek a vállalat negyedéves teljesítményére. Mindenesetre a Reuters és a Bloomberg konszenzusa egyaránt 9 centes veszteséget vár az egy részvényre jutó nettó eredményben a szeptemberrel zárult negyedévben.

Csak összehasonlításképpen, tavaly ilyenkor még 33 centes részvényenkénti nyereséget ért el a cég, innen nézve combosnak tűnhet a 9 centes mínusz, ugyanakkor 2009. második negyedében 26 cent veszteséget lehetett látni az EPS eredmény szintjén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.