BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aranypiac: újabb rekord

Ismét történelmi csúcsot döntött a határidős piacon az arany ára, miután tegnap már 1092 dollárnál is többet adtak a decemberi szállítású nemesfém egy unciájáért. Ez az előző napi záróértékhez képest 0,7 százalékos emelkedést jelent. Az új rekord eléréséhez még az a hétfőn napvilágott látott hír adta a hátszelet, miszerint az indiai jegybank 200 tonna aranyat vásárolt fel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készletéből, összesen 6,7 milliárd dollár értékben. A vásárolt mennyiség igen jelentős, a világ éves aranykitermelésének 8 százaléka, így az üzlet bejelentése után egy nap alatt csaknem 3 százalékkal nőtt a nemesfém ára.

Az IMF az idén még további 200 tonna arany értékesítését vette tervbe, amelyet nem a szabadpiacon bocsát majd áruba, hanem közvetlenül az arra igényt tartó jegybankoknak ajánlja fel. A valutaalap aranyáért elsősorban a feltörekvő ázsiai országok állnak sorba, rájuk jellemző ugyanis, hogy dollárban tartott vagyonuknak egyre nagyobb hányadát váltják át értékállóbb eszközökre.

Egyes szakértők azonban nem látnak közvetlen kapcsolatot az indiai üzlet és az áremelkedés között. Az IMF eladási szándékáról ugyanis már egy hónapja tudni lehetett, és az is nyilvánvaló volt, hogy lesz rá érdeklődő. Ma csak annyival tudunk többet, hogy ki vásárolt, ezért ennek a hírnek csak közvetetten lehetett hatása az árfolyamra. A háttérben rejtett információk állhatnak, például az is elképzelhető, hogy az IMF aranyáról lemaradó országok most a szabadpiacon igyekeznek beszerezni a szükséges mennyiséget, és ez hajtja fel az árat.

„Miután a hír kapcsán felkavart piaci hangulat lecseng, az arany árát ismét a dollár árfolyama és a részvénypiacok mozgása határozza meg” – mondta a Világgazdaságnak Szűcs Örkény, a Solar Capital vezérigazgatója. Szerinte a jelentős drágulást a részvénypiacok már március óta tartó 50-60 százalékos erősödése és a dollár gyengülése idézte elő. „Az elmúlt hetekben a tőkepiacokon ismét bizonytalan légkör uralkodott el, és egyfajta korrekciónak lehetünk tanúi. Ha ez a trend folytatódik, amire nagy esély van, akkor az az arany árára is negatív hatással lesz” – vélekedik Szűcs Örkény.

„Az aranyárfolyam és a részvénypiacok közötti kapcsolat ma inkább ellentétesnek mondható” – véli Gregus Zsolt, az Aranypiac.hu vezető aranykereskedője. Szerinte míg régen a sárga fém jelentős részét az ipar szívta fel, addig igaz volt, hogy a részvénypiacok esésével együtt az arany ára is csökkent. Mára azonban a kereslet jelentős részét inkább a lakosság és a befektetők jelentik. Ők a részvényeikből kimentett pénzt nagy mennyiségben fektetik be az értékállóbb aranyba, ez az árfolyam emelkedéséhez vezet. „A negatív tőzsdei hangulat miatt ezért a korábbinál sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy az év végére 1100 dollárt is adnak az aranyért” – jelzi Gregus Zsolt. DG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.