BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar Telekom – Várható-e markáns árfolyammozgás?

A Magyar Telekom negyedéves eredményét a költségcsökkentési lépések segítették. A menedzsment a piaci várakozásokkal összhangban megerősítette az idei évre vonatkozó terveit Ez árbevételben 2008-hoz képest 2 százalékos visszaesést, míg a tisztított EBITDA esetében maximum 5 százalékos csökkenést jelent – írja a Cashline.

Az eredmények alakulásában az tükröződik, hogy a recesszió hatásait tekintve némileg immunisnak mutatkozik a Telekom, ezt azonban részben a (euróval és a macedón dénárral szemben) gyenge forint erősítette, amely hatással többé-kevésbé már számolhattak a piaci szereplők. Ezen kedvező devizahatások nélkül a bevételi mutató és a nettó eredmény még nagyobb visszaesést mutatott volna éves bázison. A hangalapú bevételek a hazai piacon a várakozásoknak megfelelően morzsolódtak le, a gazdasági helyzetből fakadóan azonban további erózióra számítanak a bevételekben, a beruházási terveket (capex) azonban továbbra is fenntartják.

A szabad készpénztermelő képesség valamelyest romlott az idei évben, azonban ez nem veszélyezteti a várhatóan 70-75 forint közötti osztalék kifizetését az idei év eredményének terhére (bár egy 74 forint körüli osztalékhoz a menedzsment bátorságára is szükség van).  A nettó eladósodottsági ráta 32,2 százalék volt a negyedév végén, amely benne van a társaság 30-40 százalékos komfortsávjában, így ez a tényező sem gátolja a fent említett mértékű osztalékfizetést. A fentiek tekintetében nem számítunk markáns árfolyammozgásra, bár a Telekom részvényeinek piacán az elmúlt napokban látott eladói nyomás esetleg enyhülhet valamelyest.

A Fed tegnap esti kamatdöntő ülésének kommentárjából egy kis hangsúly eltolódást lehetett kiolvasni, hisz az eddigiekhez képest a kamatemelés beindulását már nem csak a gazdasági aktivitás szintjéhez fogják igazítani, hanem figyelemmel kísérik az infláció alakulását. Tehát ha marad a jelenlegi kvázi defláció közeli állapot, akkor stagnálhat az irányadó ráta, de ha ismét az árak emelkedését lehet majd megfigyelni, akkor már újra élhet a jegybank a monetáris szigorítás eszközével, függetlenül a gazdaság állapotától.

A másik lényegi pont a kommentárban, hogy lassan elkezdte a Fed csökkenteni a piacok számára kínált likviditást, hisz az egyik értékpapír vásárlási programjának keretösszegét a korábbi 200 milliárdról 175 milliárdra csökkentette. Így összességében azt látni, hogy beindul egy lassú visszarendeződés a világ jegybankjainak oldaláról, ami a korlátlan pénzpumpát illeti, hisz több országban is korlátozásokat vezettek be, nem is beszélve Ausztrália két lépésben történt kamatemeléséről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.