BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nagy fogadás" - Warren Buffett akcióba lendült

A milliárdos üzletember cége, a Berkshire Hathaway 34 milliárd dollárért megvásárolja a középnyugati vasutak üzemeltetésével foglalkozó Burlington Northern Santa Fe Corp.-ot (BNSF).

Buffett megfogalmazása szerint a 34 milliárd dolláros akvizíció nagy fogadás a cégre, a vezérigazgatóra és az egész iparágra. De – fogalmazott a milliárdos – a legfontosabb, hogy ez egyben fogadás az Egyesült Államok gazdaságának jövőjére is. "Imádom az ilyen üzleteket" –idézi a sokak számára irányt mutató üzletembert az AP.

A Berkshire jelenleg is a BNSF 22 százalékos tulajdonosa és a bejelentés szerint a cég darabonként 100 dollárt fizet majd a vasúti cég részvényeiért, ez 31,5 százalékkal magasabb a vállalat záróárfolyamánál. A vasúti cég tulajdonosai választhatnak, hogy készpénzt vagy készpénzt és Berkshire részvényeket kérnek-e a tulajdonrészükért cserébe.

Az üzletet mindkét társaság igazgatótanácsa jóváhagyta, így ez lehet a Berkshire történetének legnagyobb akvizíciója. Buffett cége birtokolja az energiaiparral foglalkozó MidAmerican Energy Holdings vállalatot is. A BNSF megvásárlása stratégiai fontosságú lehet, mivel a vállalat a Berkshire tulajdonában lévő energiaipari cég két működési területén üzemelteti a vasutat.

A Burlington Northern Santa Fe tőkeerejét tekintve az ország második legnagyobb vasúttársasága.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.