BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra csillognak a nemesfémalapok

Befektetés. A nemesfémpiaci részvényalapok teljesítménye volt a legjobb novemberben – írja a kanadai Globe Investor. Az ebbe a kategóriába sorolható alapok átlagosan 15,6 százalékos hozamot értek el a 11. hónapban, ez pedig leginkább annak köszönhető, hogy az arany ára novemberben folyamatosan döntötte meg a rekordjait, így a hónap végén már 1180 dolláros unciánkénti áron kereskedtek a sárga fémmel. Több befektetési alapnak sikerült túlszárnyalnia az iShares CDN Gold Sector tőzsdén kereskedett alapot (ETF). Ez az ETF a vagyon csaknem felét olyan nagyvállalatokba fekteti, mint a Barrick Gold, a Goldcorp és a Newmont Mining, és ezzel 15,3 százalékos hozamot ért el novemberben.

A legnagyobb nyertesei viszont a ralinak azok az alapok lettek, amelyek inkább a kisebb és közepes kapitalizációjú cégek részvényeibe tették a befektetők pénzét. A prímet a Sentry Select Precious Metals Growth alap viszi, amely a múlt hónapban 22,3 százalékot szedett magára, az ezüstérmes pedig a Sprotts Gold and Precious Metals Fund lett, szintén 20 százalékot meghaladó hozammal. A Sentry Selectet kezelő portfóliómenedzser, Kevin McLean egyébként a csökkenő kitermelés miatt bízott abban, hogy drágul majd az arany. A szakember a korábbi esztendőkben 100 dolláros évenkénti áremelkedésre számított az arany piacán, újabban azonban már úgy vélekedik, a következő években ennél dinamikusabb ütemben is nőhet a nemesfém ára.

A nyersanyagalapokra is kedvező hatással volt az aranyrali, ezek árfolyama 4,6 százalékkal emelkedett egy hónap alatt Kanadában. Sőt, a nemesfém világpiaci árának felfutásából a magyarországi nyersanyagpiaci alapok is profitáltak, a Bamosz adatai szerint novemberben az MKB és a CIB Nyersanyag Alapok Alapja konstrukciói is bekerültek a legmagasabb hozamúak közé. Az MKB alapja 5,64, a CIB-é 4,54 százalékot szedett magára novemberben. Az árfolyam-emelkedés egyébként folytatódhat, az év utolsó hónapjának első napjaiban ugyanis tovább drágult az arany. A nemesfém unciánkénti ára ezen a héten áttörte az 1200 dolláros lélektani határt, tegnap lapzártánkkor éppen 1218 dolláron kereskedtek vele. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.