BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankok túléltek, de nincs kedvük hitelezni

A hazai bankok szektorszinten várhatóan nyereséget tudnak kimutatni 2009-re, ám az előfordulhat, hogy néhány szereplő egyedileg veszteséges lesz – jelentette ki egy tegnapi hátérbeszélgetésen Simonyi Tamás, a KPMG kelet-közép-európai pénzintézeti tranzakciókért felelős vezetője. Hozzátette: a szektor várhatóan az idén is nyereséget termel, ám a profit összetétele jelentősen eltér majd az eddigiektől.

A szakértő szerint ugyanakkor a kelet-közép-európai bankoknak változatlanul nem lesz nagy kedvük hitelezni, hiszen a hitel/betét arány a legtöbb régiós országban nemhogy mérséklődött volna, hanem még növekedett is, és a külső források aránya sem csökkent a szereplőknél. A hitel/betét arány a balti államokban a legmagasabb, néhol 300 százalék feletti, de Magyarországon is 140 százalékos volt a harmadik negyedév végén a mutató.

A szakértő szerint a régiós bankok profitabilitása szempontjából továbbra is meghatározó marad a hitelportfólió minőségének alakulása, és ebből a szempontból nem túl kedvező a helyzet. A nem teljesítő tételek aránya ugyanis 2010-ben is tovább növekszik, és csak a következő évtől várható javulás. (A magyarországi bankoknál a problémás tételek aránya 10-12 százalékon tetőzhet, de például Ukrajnában vagy Oroszországban ennek többszöröse is lehet a nem teljesítő ráta.)

Mindezek tükrében nem csoda – mutatott rá Simonyi –, hogy a magyarországi hitelintézetek többségénél csendben bár, de sorban tőkét emeltek a tulajdonosok az elmúlt időszakban. S jól tükrözi a költséghatékonysági mutatók javítása érdekében tett erőfeszítéseket, hogy a szereplők összességében 7 százalékos költségcsökkentést hajtottak végre, ennek több mint a felét a bérekkel összefüggő kiadások lefaragása adta.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.