BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lélektani határ felé araszolgat a forint

Az euró/dollár árfolyam alakulását, a bizakodó európai befektetői hangulatot követve erősödött a forint pénteken és az elmúlt napokban kialakult mozgási sávja erős határa, a 270 forintos euró árfolyam felé araszolt.

Az eurót délután három órakor 271,00 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 271,69 forint után. Nap közben 270,40 és 272,40 között mozgott a jegyzés.

A dollárt 194,18 forinton jegyezték 1,3946 dolláros euró árfolyam mellett a csütörtök délutáni 194,53 forint és 1,3964 euró/dollár után.

A svájci frank jegyzése 184,57 forint 184,63 forint után, 100 japán jent 214,37 forinton jegyeztek 216,00 forint után.

Péntekre virradóra folytatódott az euró gyengülése a dollárral szemben egyrészt az a görög, és újabban a portugál adósságtörlesztési problémák miatt az eurózóna pénzügyi szilárdságával szemben felmerült aggodalmak, másrészt a délután nyilvánosságra kerülő negyedik negyedéves amerikai GDP adatokra várakozva erősödő dollár miatt.

 Az euró csütörtökről péntekre a dollárral szemben hat havi, a jennel szemben kilenc havi árfolyam mélypontot ért el.

Az erősödő dollár és a gyengülő euró függvényében visszafogottabbá vált befektetői kockázatvállalásra pénteken kora délelőtt némi enyhülést hozott a korábbi veszteségeket korrigáló pozitív európai tőzsdei nyitás. Az euró/dollár ennek köszönhetően 1,3930-ról 1,3970-re korrigált.

Az eurónak támogatást adott nap közben továbbá az a Financial Times által megszellőztetett, majd az érintettek által cáfolt hír, hogy az EU a legvégső esetben kész lenne mentőövet dobni Görögországnak. Joaquin Almunia uniós pénzügyi biztos kijelentette, nem áll fenn annak a veszélye, hogy Görögország ne teljesítené fizetési kötelezettségét és teljességgel valószínűtlen, hogy elhagyná az euróövezetet. Jeórjiosz Papakonsztantinu a davosi Világgazdasági Fórumon hangsúlyozta: Görögország nem kért és nem is vár senkitől támogatást, és azt sem, hogy megmentésére tervet dolgozzanak ki.

A forint az európai kereskedés első órájában 272,30-as euró árfolyamról 270,60-ra, a zloty 4,077-es euró árfolyamról 4,055-re, a cseh korona 26,25-ről 26,20-ra erősödött. A nap folyamán a devizák szűk sávon belül ingadozva tartották árfolyamukat.

A vártnál messze jobbnak bizonyult amerikai negyedik negyedévi GDP növekedési adat közzétételét követően a dollár lendületes erősödésnek indult, az euró/dollár 1,3956-ről 1,3945-re esett, de rögtön korrigált is.

Az amerikai negyedik negyedéves GDP adatot pozitív, gazdasági fellendülésre utaló jelként értékelő és emelkedésnek induló európai tőzsdeindexeket követve délután a térségbeli devizák is erősödésnek indultak.

A forintnak a befektetői hangulat általános javulásán túl támogatást nyújtott a javuló magyar makrogazdasági mutatókat felvonultató konvergencia jelentés.

A lengyel zloty Donald Tusk lengyel miniszterelnök pénteki bejelentésétől kapott támogatást, miszerint Lengyelország 2012 végére teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges államháztartási hiányra vonatkozó célt.

A forint a várakozások szerint tartja 270 forint feletti euró árfolyamát, mivel a 270-es és 268 forintos euró árfolyamnál erőteljes technikai ellenállásba ütközik. A forint gyengülésével szemben a 274 és 275 forintos határok támasztanak erős ellenállást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.