BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Bankadót az EU-ban is!"

Anders Borg Európai Uniós kollégáival egyeztetett Brüsszelben és ennek kapcsán elmondta: indokoltnak tartaná, hogy az Európai Unióban is bevezessék a banki adót.

A svéd pénzügyminiszter szerint azért van szükség az amerikaihoz hasonló banki adó bevezetésére, hogy ezzel kompenzálják azokat a hiányzó közpénzeket, amelyeket a banki mentőcsomagokra fordítottak. Mint mondta, az EU nem tolerálhatja, hogy a bankok menekülnek a számla megfizetése elől.

Anders Borg az AFP-nek elmondta: az Egyesült Államokban bejelentett adótípus nem csak plusz forrást teremt, de segít a pénzügyi krízisek megakadályozásában is. Mivel ebben a rendszerben nem a banki tranzakciókat, hanem a bankok profitját adóztatják, az adó nem sarkallja a cégeket arra, hogy kedvezőbb kondíciókat nyújtó országokba települjenek.

Borg leszögezte, hogy a mérleg szerinti eredményt nem lehet egyik államból a másikba vinni, ezért ez logikusabb megoldást, mint az úgy nevezett Tobin-adó. A svéd pénzügyminiszter azt állítja, hogy az elképzelést számos kollégája támogatja.

Mint arról beszámoltunk, Barack Obama rendkívüli adót tervez kivetni a pénzintézetekre annak érdekében, hogy a mentőcsomagokra fordított adófizetői pénzek maradéktalanul megtérüljenek. A rendkívüli banki adó részletei egyelőre nem ismertek. A Fehér Ház csupán annyit árult el, hogy Obama azt a 120 milliárd dollárosra becsült költséget szeretné megtéríteni a költségvetés számára, amelybe várhatóan a 700 milliárd dolláros bankmentő csomag került az adófizetőknek.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.