BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalanság lesz a tőzsdéken

Prognózis. A 2008-as bukás után 2009 a kedvező fordulat éve volt a tőkepiacokon. Ez a Budapesti Értéktőzsde teljesítményén is látszott. Az irányadó index, a BUX 73,4 százalékot emelkedett tavaly, és 21 227 ponton várta az új esztendőt. A vezető részvények hatalmasat raliztak: az OTP, az FHB és az Egis csaknem 90 százalékot drágult, a Mol több mint 70, a Richter pedig több mint 50 százalékot szedett magára.

Az amerikai tőzsdék is jelentős nyereséggel zárták a múlt évet. Az S&P 500 23,4, a Dow Jones 18,8, a NASDAQ pedig 44 százalékot emelkedett. Ennél sikeresebb esztendőt az évtized során csak 2003-ban, a szeptember 11-i terrortámadás okozta recesszió és a technológiai lufi utáni kilábalás évében zártak a tengerentúli piacok, amikor az S&P és a Dow is több mint 15, a NASDAQ pedig 50 százalékot szedett magára. A tavalyi elképesztő mértékű rali is kevés volt azonban ahhoz, hogy évtizedes távlatban vizsgálva pluszba kerüljenek a tőzsdék: a 2009 tavaszán 12 éves mélypontra jutott S&P 500 például 23 százalékkal alacsonyabban zárt most szilveszterkor, mint tíz esztendeje.

Szakemberek szerint egyébként sok közös vonás van a piacok 2003-as és tavalyi viselkedésében, ezért az idén a 2004-eshez hasonló év köszönthet a tőzsdékre. Akkor az első három negyedévben lefelé trendelő sávban mozogtak a piacok, majd az év végén, amikor kiderült, hogy a vállalatoknak mégis sikerül hozniuk az elvárt profitokat, megérkezett a rali. „2004-ben általános elbizonytalanodás volt a részvénypiacokon, és most is hasonló dilemmákkal szembesülhet a befektetői közösség” – mondta lapunknak Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A fellendülés törékeny lehet, azt az alapvető problémát ugyanis, miszerint az amerikaiak túl sokat fogyasztanak, a kínaiak pedig túl keveset, nem oldják meg a világszerte alkalmazott gazdaságélénkítő intézkedések. Czachesz szerint legalább egy évtized kell ahhoz, hogy ez a strukturális átalakulás bekövetkezzen, és rendeződjön a helyzet.

Rövid távon az egyik legfontosabb a foglalkoztatottság lehet. „Kérdés, képes lesz-e a gazdaság a kilábalás fenntartásához elegendő munkahelyet teremteni” – mondta a CNN Money-nak Michael Sheldon, az RDM Financial Group vezető piaci stratégája. Sheldon szerint, amíg ez ki nem derül, a részvények sérülékenyek maradnak, különösen akkor, ha a dollár erősödése is folytatódik. Tömeges eladáshoz vezethet emellett a piacokon az is, ha Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke emelni kezdi a dollár alapkamatát. Ezt a második fél év előtt egyébként nem várják a szakemberek, és addig egyesek szerint akár emelkedhetnek is a tőzsdék. „Mérsékelt növekedésre számítok, legalábbis addig, amíg Bernanke nem kezd lépni” – mondta a CNN Money-nak Mark Travis, a Intrepid Capital Funds vezérigazgatója, aki szerint 2010 egészében mintegy 8 százalékot emelkedhetnek a részvénypiacok.

Ami a vállalati kötvényeket illeti, ezek piacán sem várnak sok jót a szakemberek. „Állampapírból – főleg amerikaiból – nagy a kínálat. Ha ezeknek a hozama növekedni kezd, a többi kötvényé is emelkedhet” – mondja Büki András, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Márpedig ennek a kockázata nagy, hiszen hosszú lejáratú állampapírokból főleg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában sokat kell majd kibocsátani az idén. 2009-re egyébként az volt a jellemző, hogy az állampapírhozamok emelkedtek, a vállalati kötvények hozama pedig csökkent. 2008 végén még az Egyesült Államokban 600, Európában pedig 480 bázispont eltérés volt az állampapírok és a vállalati kötvények hozamában, 2009 végére ez 190, illetve 174 bázispontra csökkent. VG

Előzött az Erste befektetési Zrt.

Tavaly is – akárcsak 2008-ban – több mint 10 000 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szekciótagjai az azonnali részvénypiacon. Állampapírokból csaknem 550 milliárd, egyéb részvényekből 96 milliárd, egyéb hitelpapírokból pedig 43 milliárd forintnyi cserélt gazdát.

A legnagyobb forgalmú brókerház az azonnali piacon az Erste Befektetési Zrt. lett, ügyletei értéke meghaladta a 2200 milliárd forintot.

Az ezüstérmes a tavalyi első helyezett, a KBC Securities lett szintén 2000 milliárd forintot túllépő forgalommal. Az állampapírok piacán a K&H Bank és a Raiffeisen volt a legaktívabb, az egyéb hitelpapíroknál pedig az OTP Bank vitte a prímet.





A legnagyobb forgalmú brókerház az azonnali piacon az Erste Befektetési Zrt. lett, ügyletei értéke meghaladta a 2200 milliárd forintot.

Az ezüstérmes a tavalyi első helyezett, a KBC Securities lett szintén 2000 milliárd forintot túllépő forgalommal. Az állampapírok piacán a K&H Bank és a Raiffeisen volt a legaktívabb, az egyéb hitelpapíroknál pedig az OTP Bank vitte a prímet.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.