BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy kitűnő befektetési lehetőség: infláció + 6 százalék

Csökken a lakosság állampapír-állománya, csak az inflációkövető kötvény kapós.

Az elmúlt három évben 30 százalékkal csökkent a lakosság állampapír-állománya, nem csoda hát, hogy reklámkampánnyal próbál új befektetőket bevonni, illetve így akarja a régieket megtartani az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK).

Az intézmény közbeszerzési pályázata szerint 792–1584 millió forintot szánna a következő két évben erre költségvetési forrásból. A háztartások – bár a náluk lévő állampapír-állomány a huszadát sem teszi ki a 19 ezer milliárd forintnyi államadósságnak – fontos finanszírozói az államnak. Ellentétesen viselkednek ugyanis, mint az intézményi befektetők, így az eladási hullámok idején segítenek stabilizálni a költségvetés finanszírozását.

Az állampapírokat egyébként több bank és a Magyar Posta is forgalmazza, de a jelek szerint egyre kisebb sikerrel. Mostanában egyébként a csak a Magyar Államkincstár hálózatában kapható Prémium Magyar Államkötvény a lakossági befektetők kedvence, az inflációt követő kötvény ugyanis feltehetően magas hozamot fizet az idén.

A papírt még egy hétig lehet jegyezni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.