BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasznot hoztak az alapok

Jól jártak, akik befektetési alapokba fektették tavaly a pénzüket, ugyanis a hozam szempontjából kiváló évet zártak a konstrukciók. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint 325 befektetési alap ért el pozitív hozamot 2009-ben, miközben mindössze 35 került mínuszba. Ezek egy része egyébként olyan ingatlanalap vagy ingatlanalapba fektető konstrukció volt, amelyet tavaly év elején leértékeltek.

A legmagasabb hozamok a részvényalapoknál keletkeztek, a tavaly több mint 70 százalékot emelkedő BUX-ot követő konstrukciók 65-75 százalékot szedtek magukra. Még komolyabb hozamot ért el néhány részvénytúlsúlyos alap. A kategórián belül a Dialóg két konstrukciója vitte el a pálmát: az ingatlanfejlesztő részvényalap 139, a Konvergencia pedig csaknem 90 százalékos hozamot ért el. Több mint 75 százalékos nyereséggel a toplista élvonalába kerültek még az Aegon Russia és IstanBull alapjai, valamint az OTP DWS feltörekvő piaci részvényalapja is.

A kötvénypiac emelkedéséből is profitálhattak a befektetők: a legjobb kötvényalapok 20 százalék körüli hozamot produkáltak. Az OTP Alapkezelő alapjai teljesítettek a legjobban a hosszú és a rövid kötvényalapok kategóriájában is: a Maxima több mint 19, az Optima 21 százalékot meghaladó hozamot ért el.

A származtatott alapok teljesítménye vegyesre sikeredett. A Concorde alapjainak többsége magas hozamot ért el, és az OTP származtatott kötvényalapjaira sem lehetett panasz, néhány abszolút hozamú konstrukció teljesítménye azonban még az állampapírokba fektető alapokét sem érte el, a Generali abszolút hozamú alapja például mindössze 5,1 százalékot szedett magára, az Access-BMW pedig mínuszban zárt. A tavalyi év nem csak a hozamok terén alakult kedvezően a befektetési alapkezelők számára. Az alapkamat és a betéti kamatok csökkenése a befektetőket ismét az alapok felé irányította, a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég adatai szerint tavaly szinte minden alapkategóriába komoly összeg áramlott be. Az egyetlen kakukktojás az ingatlanalapok kategóriája volt, ebből csaknem 100 milliárd forintot vontak ki a 2008-as novemberi felfüggesztés, majd árfolyamcsökkenés után csalódott kliensek.

A likviditási és pénzpiaci alapok ezzel szemben 124,3 milliárd forint friss tőkét vonzottak tavaly. A kötvényalapok is sok tőkét gyűjtöttek, igaz, a gyarapodás nem érintett minden konstrukciót. A rövid kötvényalapokba például 32,3 milliárd forint került tavaly, de ez főleg annak köszönhető, hogy az OTP Optima több mint 34 milliárd forintot gyűjtött. A hosszú kötvényalapoknál pedig a tőkebeáramlás az Aegon csoporton belüli átalakításoknak köszönhető, amelyek során egyes eszközalapok vagyona befektetési alapokba – köztük az Aegon hosszú kötvényalapjába – került. A származtatott alapok csaknem 10 milliárd, a részvénytúlsúlyosak több mint 13 milliárd forintot vonzottak tavaly. HB

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.