BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobban összehasonlíthatók lesznek a befektetési portfóliók teljesítményei

Két szakmai szervezet, a BAMOSZ és a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete a jövőben közösen támogatja a befektetési teljesítménymérés globális standardjainak - GIPS® - magyarországi elterjedését.

Ezek a szabályok alkotják a befektetési teljesítmények számításának, mérésnek és bemutatásának nemzetközileg is elfogadott, széles körben használt egységesített módszerét, ami lehetővé teszi az egyre összetettebb, és szélesedő kockázati skálán mozgó befektetési portfóliók teljesítményeinek pontosabb összehasonlítását.

A GIPS (Global Investment Performance Standards), standard használata önkéntes, jelenleg is alkalmazza néhány alapkezelő Magyarországon, de míg korábban szövetségként csak a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete támogatta, mostantól a BAMOSZ is nevét adja ehhez a magyar befektetés-kezelési piacon.

„A Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete több mint öt éve támogatja a GIPS irányelvek magyarországi alkalmazását, és nagy örömünkre szolgál, hogy az idén csatlakozott ehhez a BAMOSZ is.” – mondta el Varga Péter, CFA, a magyar CFA egyesület elnöke.

A GIPS előírásai a tisztességes bemutatás és teljes körű nyilvánosságra hozatal elveire épülő etikai keret-szabályrendszert alkotnak. A GIPS standard ajánlásnak tekinthető, így átültetése nem kötelező, de ajánlott a piaci gyakorlatban.

„Az egységes szabályok használata segítheti a tisztességes versenyt, és növelheti a piac és az elért teljesítmények átláthatóságát.” – hangsúlyozta Szalai Sándor, a BAMOSZ elnöke. A szövetség szerepvállalásával hangsúlyozni kívánja, hogy a nemzetközileg elfogadott és alkalmazott irányelvek a magyarországi gyakorlatban is jelenthetnek előnyöket, mind a befektetéseket kezelőknek, mind a befektetőknek.

A GIPS standard apropóján a BAMOSZ, a CFA Society of Hungary, és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) január 27-én konferenciát szervez, amely a GIPS 2011-ben életbe lépő újdonságai mellett kiemelt témaként foglalkozik az európai direktívák (UCITS, AIFM, PRIP), és a magyar szabályozás kihívásaival is. A konferencia programja és a jelentkezési lap letölthetők a BAMOSZ és a PSZÁF honlapjáról.

A magyar CFA egyesület és a BAMOSZ közös bizottságot hoz létre a GIPS támogatására, miután Jonathan Boersma, CFA, a GIPS standard igazgatója, a GIPS Executive Committee nevében hivatalosan is elismerte mindkét szervezetet a GIPS hivatalos támogatóiként a magyar piacon. A GIPS-ről további információkat találhat a www.gipsstandards.org oldalon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.