BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ledolgozták a veszteséget a nyugdíjkasszák – Hozamok itt

Több mint 20 százalékos hozamot értek el átlagosan tavaly a magán-nyugdíjpénztári portfóliók – ez derül ki az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár becsléseiből.

Vagyis a kasszáknak nagyrészt sikerült ledolgozniuk a 2008-as veszteségeket, amikor is a nyugdíjalapok a pénzügyi felügyelet becslése szerint mintegy 20 százalékos mínuszba kerültek. Tavaly, ahogy az várható volt, a részvénypiacok szárnyalásának köszönhetően a legkockázatosabb, növekedési alapok érték el a legmagasabb hozamokat, az ING becslése szerint ezek átlagosan csaknem 22,5 százalékot szedtek magukra, de az állampapír-piaci rali miatt a kiegyensúlyozott alapok is több mint 16, a klasszikusak pedig csaknem 12 százalékos hozamot produkáltak.

Tavaly már egyetlen olyan pénztári portfólió sem volt, amelyik veszteséges lett volna, sőt az 57 magán-nyugdíjpénztári alap között mindössze hét olyan akadt, amely százalékosan csupán egy számjegyű hozamot ért el. Az egyes alapok teljesítményei között mindazonáltal nagy a szórás. A legnagyobb nyereséget a Quaestor növekedési alapja érte el, több mint 34 százalékot szedett magára, emellett 30 százalékosnál nagyobb hozamot ért még el az OTP Magánnyugdíjpénztár és az ING növekedési alapja is. A leggyengébben az Axa csoporthoz tartozó Premium Magánnyugdíjpénztár kiegyensúlyozott portfóliója muzsikált, csupán 5,19 százalékos nettó hozamot ért el.

A háromféle – klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési – alapot összesítve a pénztárak közül az OTP Magánnyugdíjpénztár nyújtotta a legjobb összteljesítményt: az ING becslései szerint 31,16 százalékos átlaghozamot ért el tagjai számára. Volt azonban honnan javítania, 2008-ban ugyanis az OTP növekedési alapja igen rossz eredményt ért el, csaknem 33 százalékos mínuszban zárta az évet. Ezt pedig a tavalyi szárnyalás során sem tudta teljes mértékben ledolgozni: az alap 2009 végén kétéves időtávon vizsgálva még mindig több mint 11,5 százalékos mínuszban állt. A pénztár klasszikus és kiegyensúlyozott alapjai viszont ledolgozták a 2008-as veszteséget. 

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

A nyugdíjalapok teljesítményét összehasonlíthatja itt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.