BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi várható a héten a Wall Street-en? Heti elemzés

A Fed diszkont-kamatláb emelésének hatása rövid életű volt, így a részvénypiac az év eddigi legjobb hetét zárta. A Dow Jones 3%, az S&P500 3.13%, a Nasdaq pedig 2.76%-os emelkedést könyvelt el.

A múlt hetet különösen alacsony forgalom mellett, alacsony volatilitású emelkedések jellemezték (az opciók pénteki lejárata ellenére is). Még Ben Bernanke Fed-elnök a bankok által hozzáférhető likviditási hitelek kamatlábának emeléséről szóló bejelentése sem befolyásolta jelentősen a Wall Street-et.

Pénteken az indexek a csütörtöki záró értékekhez viszonyítva alacsonyabb értéken nyitottak, de a nap folyamán visszatértek a pozitív tartományba, és ezzel a második emelkedő hetet zárták.

A hét fő  történése a Fed diszkont kamatláb emelése volt 0.5%-ról 0.75%-ra. Ez azt jelenti, hogy a bankok a Fed-től ezzel a kamatlábbal kölcsönözhetnek pénzt. Erre 2006 júniusa óta nem volt példa. A Fed mindemellett igyekezett megnyugtatni a piacokat, hogy az alapkamat még nem fog emelkedni. A befektetők első reakciója az volt, hogy igyekeztek kiszórni a nyersanyag kontraktusaikat, melyet a határidős kontraktusok éles zuhanása, és az ázsiai piacok hanyatlása is jelzett.

A pénteki vásárlói árindex adatainak megjelenése megnyugtatta a befektetőket, hiszen alacsonyabb volt a vártnál. Valamint nyugtatólag hatott a kötvénykirály, Bill Gross, tévéinterjúja is, melyben kifejtette véleményét a Fed alacsony kamatpolitikájának megtartásáról, ami becslése szerint az év végéig fog tartani.

Az előző  jelentéseinkben emlegetett magas áraktól való félelem megerősítést nyert. A kereslet nem volt képes az árak lendületét fenntartani, így a piac a kritikus pontként hangsúlyozott EMA20 indikátor alá esett, mely mozgást a különösen magas eladói forgalom szintén erősített.

A SPY ETF, ami az S&P500-as széles piacot leképező index származéka, december végén kitört a korábban 108-112-nél konszolidálódott szűk kereskedési sávjából.

Ezután az index az EMA50-es szintet is letörte, ami július óta támogatta a piacot technikai értelemben.

Február 5-én, pénteken a piac egy bullish Dragon Fly gyertyával zárt magas forgalom mellett. Ez az eladók kimerülését jelenti technikai értelemben, így lehetőség nyílt az index felfelé korrekciójára. A Tradenet kereskedői a SPY-on nyitott long pozíciójukkal részesültek ebből az emelkedő korrekcióból, mely 107-től egészen a heti legmagasabb szintekig kísérte az ármozgást, több mint 4 pontot profitálva az utolsó töredék pozíciókon.
 

Mi várható  a héten a Wall Street-en?

Hétfő: Nincsenek makroadatok. Az új opciók második napja. A megszokottnál lassabb nap várható.

Kedd: A vásárlói bizalmi index a nyitás után fél órával az egyik legfontosabb gazdasági adat. Érdekes és volatilis nap elé nézünk.

Szerda: A hangulatot a nyitás előtt megjelenő ingatlanpiaci hírek határozzák meg. Egyébként szokásos nap várható.

Csütörtök: A tartós fogyasztási cikkek forgalmáról és a heti munkanélküliségről szóló adatok határozzák meg az alaphangulatot. Szokásos „csütörtöki nap” várható.

Péntek : Nyitás előtt a finomított GDP adatok, utána két óráig az ingatlanpiaci adatok tartanak számot az érdeklődésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.