BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

1,5 milliós bírság az Allianz Nyugdíjpénztárnak

Másfélmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár magánpénztári ágazatára a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mert nem teljesítette a korábbi kötelezéseket.

A PSZÁF honlapján pénteken közzétett határozat indoklása szerint a felügyelet 2008. július 21-30. között témavizsgálatot folytatott a pénztárnál. A kassza a vizsgálat nyomán hozott határozatban foglaltakat nem hajtotta maradéktalanul végre, ezért a PSZÁF egy tavaly augusztusi újabb határozatban - bírság kiszabása mellett - ismét előírta számára a kötelezettségek teljesítését.

A felügyelet egyebek mellett arra kötelezte a kasszát, hogy a Pénztárak Központi Nyilvántartása (PKN) részére hibásan vagy többször elküldött, illetve hiányzó adatszolgáltatásokból fakadó eltéréseket rendezze, és az eljárást igazoló dokumentumokat küldje meg a felügyeletnek. Felszólította arra is, hogy a központi és pénztári nyilvántartások közötti további eltérések kialakulásának megelőzése érdekében a saját nyilvántartásában szereplő bevallási és befizetési adatokat félévente vesse össze a PKN-ben szereplő adatokkal, és szükség esetén a javításokat végezze el.

Mivel a pénztár a kötelezéseket továbbra sem hajtotta végre maradéktalanul, a PSZÁF most újra előírta ezek teljesítését.

A bírság összege a kiszabható bírságtartomány alsó negyedébe esik. A PSZÁF súlyosbító körülményként értékelte a szabályok megsértésének ismétlődését, valamint azt, hogy a hiányos, pontatlan nyilvántartás veszélyezteti a pénztártagok későbbi nyugdíjszolgáltatását, illetve annak mértékét. Tekintettel volt a jogsértéssel potenciálisan érintett tagok számára is (a pénztár taglétszáma meghaladja a 200 ezret).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.