BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyit a forintról?

A hazai fizetőeszköz száguldása látszólag véget ért, a forint gyengült a tegnapi szintekhez képest és ma is gyengébben teljesít. De mi áll az elmúlt hetek látványos forinterősödésének hátterében.

Egy euróért jelenleg 262,4 forintot adnak, a hazai deviza nagyon lassan, de gyengül, bár még messze nem ért vissza a pár nappal ezelőtti szintekre. A svájci frank ára 182,79 forint, a dollár ára 193,58 forint.

Az OTP viszont jól tartja magát, a bankpapír ára 6 872 forint, a Mollal 20 300 forinton kereskednek. A reggeli gyöngélkedés után a Richter is emelkedésbe kezdett, a részvény ára most 42 405 forint, a Magyar Telekommal pedig 753 forinton kereskednek. A BUX 0,47 százalékos emelkedés után, 24 113 ponton áll.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A mostani kisebb visszagyengülés ellenére lassan egy hete mind izmosabban araszol felfelé a forint a nemzetközi piacokon. A látványos felkapaszkodás okai között a szakértők főként külső tényezőket emlegetnek; a görög adósságválság enyhülését és a tartósan alacsonynak ígérkező amerikai alapkamatot. Kevésbé ugyan, de meghatározónak tartják a parlamenti választások eredményének kiszámíthatóságát, amellyel minimálisra csökken a befektetők politikai kockázata. A forintnak ugyanis még mindig nagy a hozamelőnye akár az uniós, akár a tengerentúli társaival szemben.

A kedvező devizapiaci folyamatok mögött valószínűleg külföldi befektetők állnak, akiknek a görögországi adósságválság veszélyének csökkenése hozhatta meg a vásárlási kedvét. A keddi uniós pénzügyminiszteri csúcstalálkozó után a Standard & Poor’s már le is vette a negatív kilátásokat jelző figyelőlistáról Görögország szuverén adósbesorolását. Az eurózóna stabilitását tehát már nem fenyegeti veszély, így a befektetők ismét elkezdtek érdeklődni a magasabb kamatot ígérő devizák iránt, amelyek ugyan nagyobb kockázatot is hordoznak, ám Magyarország esetében ezen belül a politikai rizikó a biztosra várható választási eredmények miatt pillanatnyilag minimális.

Nyeste Orsolya
Az Erste Bank makroelemzője
„Alapvetően nemzetközi folyamatok okozták a forint közelmúltban tapasztalható, jelentős erősödését. Mindenekelőtt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntése volt meghatározó, egyfelől azért, hogy nem változtatott az alacsony kamaton, másfelől azért, hogy utaltak rá, egyelőre nem kívánnak másként dönteni. A likviditás fűtötte pénzpiaci rali tehát folytatódott, s ebből a magyar forint is profitált.

További részletes elemzés, elemzői vélemények itt olvashatók

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.