BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Euró spekuláció - Versenyfutás kezdődhet

A bizonytalan gazdasági kilátások és az államadósságok elhúzódó problémája miatt a befektetők továbbra is haboznak. A dollár erősödéséből a múlt hét elejére már csak fáradt gőz maradt, mert a kereskedők még az USA munkanélküliségi számadatainak havi közzététele előtt igyekeztek némi profitot realizálni – olvasható a Saxo Bank elemzésében.

Az euróban kialakuló rekordméretű spekulatív rövid pozíció miatt egyre nagyobb a kockázata annak, hogy versenyfutás kezdődik a pozíciók fedezésére. Az 1,3740-es árfolyam egyelőre akadályt gördített az euró további diadalútja elé, és miután a beszámoló gondoskodott a hét viszonylag erős zárásáról, felbukkantak a dollár vásárlói is.

A nyersolaj kereskedési ára az elmúlt héten 80 dollár közelében maradt, és továbbra is arra a katalizátorra várt, amelynek révén ismét beérheti a január végi 84 dolláros szintet. A készletszintek többé-kevésbé változatlanok maradtak, és ez várhatóan az elkövetkező hetekben sem lesz máshogy.

Aggodalomra csupán az a Kínából érkező hír adott okot, hogy ott a finomítók márciusban visszafogják a nyersolaj feldolgozását. Ennek magyarázata az, hogy a termékoldalon, például fűtőolajból és benzinből a keresletet jócskán leköröző kínálat miatt hatalmas mennyiségű eladatlan készlet halmozódott fel. Ez a termékbőség pont akkor köszönt be, amikor a nyugati féltekén is jócskán rendelkezésre áll az áru. Amíg a készletek megfelelő méretűre nem zsugorodnak, a nyersolaj várhatóan nem fog kitörni a jelenlegi sávból, mert árfolyamának változását a dolláron kívül egyéb tényező nem inspirálja.
 
A héten az arany árfolyama a dollár erősödésének ideiglenes megtorpanására emelkedéssel válaszolt, és hasonlóképpen hálálta meg azt a bejelentést is, miszerint az orosz jegybank további tartalékokat kíván a nemesfémben elhelyezni. A közelmúltban nőtt a kereslet a tőzsdén kereskedett alapok iránt, ami arra utal, hogy a lakosság továbbra is támogatja ezt a piacot, és emellett csökkent az árutőzsdei spekulatív hosszú pozíciók jelentősen felduzzadt állománya is. Emelkedő árfolyam mellett a következő nyilvánvaló cél a januári 1 162-es csúcs lehet, az ellenkező oldalon a támasz 1 125-ön illetve 1 107-en található.

Az ezüst az utóbbi időben szárnyalt, és január 22 után ismét csúcsot ért el. Ez ismét csak arra utal, hogy árfolyama az aranyét követi, de teljesítménye az aranyéhoz képest mindkét irányban elmarad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.