BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugália leminősítése aggasztja a piacokat

A részvénypiac a héten első alkalommal csökkenéssel indult, mivel előkerültek az aggodalmak Görögország és Portugália államadósságával kapcsolatban és ez negatívan befolyásolta a világ piacait. Az egészségügyi reform fölötti öröm is korai volt, mert egy technikai hiba miatt újra kell szavaznia a kongresszusnak. A vasárnap esti eredmény nagyon szoros volt (219 igen: 212 nem).

Forrás: Tradenet Global

Továbbá a szerda reggel publikált ingatlanpiaci adat még mindig gyengének mondható. A gyártói megrendelések viszont februárban fél százalékkal emelkedtek, ám még így is csalódást okoztak.

Miután a Dow Jones két napja 2008 szeptembere óta a legmagasabb csúcsán végzett, a befektetők jobbnak látták kissé barátkozni még ezekkel a szintekkel, a kereskedés így egy „belső nap” volt, vagyis a kereskedés a megelőző napi tartományon belül folyt.

Az európai tőzsdék és maga az euró kereskedése is emlékeztetett arra, hogy nincs minden rendben Európában. Görögország, Portugália és más országok növekvő adóssághegyei továbbra is aggasztják a befektetőket, akik azon töprengenek, hogy ez vajon hogyan befolyásolja a gazdasági felépülést.

A Fitch mindeközben a portugál államadósságot AA- -ról A-ra rontotta. Ezt főként a portugál költségvetés 2009-es túlköltekezésével indokolta, mely tavaly elérte a GDP 9.3%-át.

A portugál leminősítés azután jött, hogy Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Uniónak hagynia kellene, hogy Görögország az IMF-hez forduljon pénzügyi segítségért.

Az elemzők a leminősítés után azért megjegyezték, hogy Portugália még mindig jobb helyzetben van, mint Görögország, akinek BBB+ a minősítése. Portugáliának ezért könnyebb lesz további hitelekért folyamodnia az Unióhoz - írja a Tradenet napi elemzése.

A leminősítés hírére a dollár erőteljes száguldásba kezdett a devizakosár ellenében, és 1.07%-os drágulásával 10 havi csúcsot állított fel az euróval szemben.

Másik oldalról viszont a nyersanyagárak hanyatlása a feldolgozóipari részvényeket rosszul érintette. A CRB nyersanyagindex 0.77%-kal került lejjebb.

Art Hogan, a Jeffries vezető elemzője a következőket nyilatkozta: „A tegnapi kereskedés a portugál-dollár-nyersanyag háromszögben zajlott, de a kilátások jók voltak. Szerintem a piac a felfelé vezető ösvényen van. Az első negyedév majdnem véget ért, és nagyjából semmit nem hallottunk a Corporate America felől – vagyis előreláthatólag a bevételek sokkal jobbak lesznek.”
 
A Dow Jones 53 pont eséssel (-0.48%) zárt 10 836 ponton. Az S&P 500 index 6 pontot gyengülve (-0.55%) 1168 ponton zárt. A NASDAQ 16 pont hanyatlással (-0.66%) került 2399 pontra.

A NYSE forgalma alacsony, csupán 940 millió részvény volt. 1014 papír emelkedett, 2030 pedig esett; 163 ért egyéves csúcsra, 9 pedig egyéves mélypontra.

A friss kibocsátások piaca jól nézett ki szerdán. A chipgyártó MaxLinear (MXL $18.97) az első tőzsdei napján élesen 35.5%-ot emelkedett. A Calix Networks (CALX $15.25) +17.31%-ot, a First Interstate Bank (FIBK $1.37) pedig +9.45%-ot száguldott.
 
S&P 500 (SPY)

Az új lakások értékesítése 2.2%-os eséssel 308 ezer tranzakcióra csökkent. Ez már a harmadik lefelé mutató adat. Az elemzők 1.9%-os növekedést vártak. Bátorító lehet a tény, hogy ez a zuhanás még mindig kisebb, mint a januári -11.2%-os adat.

A befektetők a gyártói megrendelésekre is figyeltek, melyek olyan nagy beszerzéseket is tartalmaznak, mint járművek vagy hűtőszekrények. Ez a mutató 0.5%-ot emelkedett, ahogy a cégek 2008 decembere óta a legnagyobb beszerzési hullámukat indítják mostanában. Ez a szám sorozatban harmadszor emelkedett, bár még így is az elemzői 0.7%-os várakozások alatt van.

További aggodalmat keltő tény az utolsó hegymenet üteme, ami lassabb az év eleji emelkedésnél. A befektetők még mindig nem merik elkötelezni magukat a részvények mellett a februári mélypont óta kibontakozó száguldás után, és a következő hónapokban várható meghatározó jelentések megjelenése előtt. Az elmúlt hetekben az emelkedés gyenge forgalomra épült, és a piac továbbra is a gazdasági adatok figyelembevétele nélkül emelkedik.

A befektetők figyelme ahogy eddig, most is a munkaerőpiacra és a gazdasági rendszer egészségi állapotára összpontosul.

Első támasz: 109

Az index 6.45 pont, -0.55% hanyatlással 1167.72 ponton zárt.

NASDAQ (QQQQ)

Miután a NASDAQ hét napi sorozatos emelkedésével 18 havi csúcsokra került, tegnap enyhe profitrealizálás vette kezdetét.

Az Adobe System (ADBE $36.51) +3.66%-ot emelkedett, miután a cég mind a profitokban, mind a bevételekben túlszárnyalta az elemzők becsléseit.

Első támasz: 42.12 (az éves mélypont)

Második támasz: 46.44 (március 4-én kinyitott gap)

Az index 16.06 pont, -0.66% mozgással 2399.18 ponton zárt.


 
Félvezetők ($SOX)

Az új csúcsok felé történő kitörés után az index profitrealizálás alá került. A következő napokban a szektornak a 344-es és 350-es támasz, az EMA20 és EMA50 indikátorok jelenlegi értéke fölött kell maradnia. Amíg így tesz, addig rövidtávú emelkedő trendről beszélhetünk.

Elsődleges ellenállás: 371 pont (az éves csúcs)

A szektor 7.10 pont, -1.91% változással 365.37 ponton zárt.
 
Bankok ($BKX)

A bankszektor továbbra is túlteljesíti a többi szektor hozamait.

A szektor részvényei a kereskedés alatt többnyire drágultak, és már az első fél órában elérték az 52.63 pontos csúcsot. Ezt az R2-es ellenállást képtelen volt kitörni az ágazat a nap folyamán.

A Bank of America (BAC $17.57) +2.57%-ot erősödött, miután a cég elnöke bejelentést tett. A cég Kína és egyéb ázsiai célpontok felé fog terjeszkedni, emellett pedig a nehéz helyzetben lévő lakástulajdonosok jelzálogtartozását is enyhíti.

Első támasz: 43.30 (a novemberi mélypont)

Második támasz: 49.86

Az index +0.22 pont, +0.42% változással zárt 52.34 ponton.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia ágazat a 2010 győztese, a legerősebb szektor az év eleje óta 33%-os hozamával.

Szerdán az ágazat némi pihenőt tartott és a befektetők kivettek egy kis profitot.

Első támasz: 1000

A szektor -8.69 pont, -0.69% eséssel 1245 ponton zárt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.