BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Adj el májusban és hajózz ki" üzemmód

A részvénypiac csütörtökön ismét magasabban végzett, és teljesen visszaszerezte a nagy eladások után elszenvedett veszteségeit, amit a görög történet újabb fejleményei, valamint a dollár- és nyersanyagárak hatása okozott.

Szerző: Tradenet Global

A Wall Street további címlap sztorijai a következők voltak:  Obama elnök pénzügyi reformokról szóló beszéde; a vártnál jobb ingatlanpiaci körkép; a vegyes munkaerő-piaci adatok; és az amerikai cégek gyorsjelentései.

A Dow Jones 9 pontot emelkedett (+0.08%), így 11134 ponton zárt. Az S&P 500 index 3 ponttal magasabban (+0.23%) végzett  1209 ponton. A NASDAQ 14 pontot drágult (+0.58%), így  záró értéke 2519 pont lett.  A NYSE forgalma 1.29 milliárd részvény volt. 2027 papír emelkedett, 1054 pedig esett; 502 ért egyéves csúcsra, 34 pedig egyéves mélypontra.

Görögország pénzügyi helyzetéről szóló friss hírek szerint a pénzügyi helyzetük rosszabb, mint ahogy azt korábban gondolták, és már az előzetes aggodalmak is hanyatlásra késztették a piacokat, és a dollárt 52 hetes csúcsra emelték az euróval szemben. A Moody’s befektetői szolgálat Görögország hitelminősítését ismételten rontotta, és további leminősítést helyezett kilátásba. Az olajárak 83 dollárra csökkentek hordónként, az arany pedig 1142 dollárra unciánként.

"A piac elfáradt. Van egy mondás, miszerint Adj el májusban és hajózz ki!, én most ilyen üzemmódban vagyok" – mondta Michael Cohn, az Atlantic Asset Management vezető befektetési stratégája. Azt is hozzátette, hogy ugyan nem száll ki a piacról, de megszabadul  jól teljesítő részvényeitől, és inkább védekező befektetéseket vesz fel.

A Microsoft (MSFT $31.39 +0.19%) negyedéves eredménye a vártnál jobb lett. A cég 35%-os profitemelkedést produkált, azaz 4 milliárd dollár, 45 cent részvényenkénti profit a várt 42 cent helyett. A részvények a kereskedés zárása után –1.31%-ot hanyatlottak.

Az Amazon’s (AMZN $150.49 +2.77%) 68%-os profitemelkedéssel örvendeztette meg a piacot, bár a következő negyedévre a cég rossz bevételekre számít. A kereskedés után –1.67%-ot hanyatlott az árfolyam a pult alatti kereskedésben.

Az Amazon és a Microsoft részvények eladási hulláma jó eredményeik ellenére azt bizonyítja, hogy a piac ezeket a túlteljesítéseket már eleve beárazta. Azonban lehet, hogy a tőzsde még mindig nem érte el csúcspontját, mivel azok akkor fordulnak elő, amikor minden piaci résztvevő fogad valamire. A befektetők azonban még nem léptek be mindannyian a piacra.


 
S&P 500 (SPY)

A piac a csúcspontján másfél százalékot hanyatlott, a befektetők pedig nem törődtek a vártnál jobb gyorsjelentésekkel, a görög államcsőd kérdése pedig tovább borzolta a piramisjátékokban hívők idegeit. A piac azonban nem ment át zuhanásba, ez még egy egyértelműen emelkedő  piac. A technikai támaszok segítették a bikákat az egyik leglátványosabb felépülés végrehajtásában, ami által a tőzsde kijött a veszteségeiből és újra zöldbe került. Az S&P500-as részvények 90%-a hanyatlott, pedig 80%-uk jó profitokat jelentett és teljesítette, vagy túlteljesítette az elemzők elvárásait. Látnunk kell, hogy egy olyan piacon, ahol az erős pénzügyi jelentések mindennapos normává váltak, e hírek meglepetés-értéke elkopott.

A nap eleji széleskörű esés ellenére a piac 1190 körül stabilizálódott, a 20 napos mozgóátlagon. Ugyanez a szint támogatta az indexet a múlt heti eladási hullámban is.

A tegnapi hanyatlás mélypontján lévő technikai támasz visszalökte a piacot, mire az lendületet szerzett, és az eladók nyomás alá kerültek. A nap végére a részvények 70%-a emelkedett.

Első támasz: 115.24
Második támasz: 108.94

Az index 2.74 pont, +0.23% emelkedéssel 1208.67 ponton zárt.

NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ részvényei a délután folyamán emelkedtek. Az Amazon történelmi csúcson zárt, a Microsoft pedig enyhén emelkedett a gyorsjelentésük közzététele előtt.

Az online videókölcsönző Netflix (NFLX $100.55) +15.26%-ot ugrott a kiváló jelentés és optimista előrejelzések hatására. 32.3 millió dollár, 59 centes részvényenkénti profitot jelentettek a megelőző első negyedévi 37 centhez képest. A bevétel 25%-kal emelkedve 494 millió dollárra emelkedett, a cég 1.7 millió új ügyfelet szerzett a mostanra 14 milliós bázisába. A Citigroup elemzője a célárat 75-ről 110 dollárra emelte, kiemelve, hogy a Netflix továbbra is folytatja  platformja egyre több készülékbe történő integrálását (pl. TV és iPad), és hasznot húz a hagyományos videókölcsönzők térvesztéséből.

A SanDisk (SNDK $42.22) memóriagyár részvényei +12.32-ot ugrottak, miután a cég 234.7 millió dolláros (99 cent / részvény) profitot és 1.1 milliárdos bevételt jelentett. Az elemzők csupán 59 centre számítottak és 986 milliós bevételre.

A napi chartot megnézve láthatjuk, hogy a NASDAQ folytatja emelkedését az április 2-i mélypont után, amikor egy kalapács gyertyaalakzatot rajzolt.
Az ETF a múlt héten elérte az 50 pontot, de nem tudott megmaradni azon a szinten. Két napja a bikák visszatértek, hogy megpróbálják ismét áttörni ezt a pszichológiai határt.

Első támasz: 42.12 (az éves mélypont)

Második támasz: 46.44 (március 4-én kinyitott gap)

Az index 14.46 pont, +0.58% mozgással 2519.07 ponton zárt.
 
Félvezetők ($SOX)

A c

hipszektor tovább korrigálja a múlt heti éles zuhanását, ami az egész piacot átfogta. Az egyik legerősebb szektor február 8-án 310 ponton érte el mélypontját, ahol támaszra talált az EMA200 vonalán. Innentől a vásárlók kerültek nyeregbe, és új éves csúcsokra hajtották az ágazatot. Az április 14-én formált kitörési rés (breakout gap) a vevők fokozott erőfeszítéseit mutatja, hétfőn pedig majdnem teljesen bezárult, amint a profitokat realizálták. Innentől a bikák újra erőt gyűjtöttek, és megpróbálták visszafordítani a piacot, hogy megkísértsék a 402 pontos éves csúcsot.

Korrekció esetén célárunk a szokásos EMA20 lesz 368.77-nél, illetve az EMA50 357.46-os értéke. A jelenlegi trend folytatásához az említett mozgóátlagoknak támaszul kell szolgálniuk.

A szektor 7.52 pont, +1.92% változással 398.94 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

Pénteken a bankszektor a Goldman Sachs csalással való meggyanúsításának hírére beszakadt. A hét elején a piac korrigálni kezdte az agresszív zuhanást, és szerdára ez teljesen sikerült is, így új 52 hetes csúcsra emelkedett.

A bankszektor hullócsillag gyertyaalakzattal búcsúzott, ami akkor válik igazán jelentőségteljessé, ha a szektor 56.46 alá hanyatlik.

Másodlagos támasz #1: 53.28
Másodlagos támasz #2: 50.5

Az index 0.46 pont, +0.8% emelkedéssel zárt 57.73 ponton.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia ágazat a tegnapi nap folyamán kialakított erőteljes piros gyertyával véglegesítette a hetek óta tartó oldalazó mozgásból való letörését. Első jelentős támasz az EMA 50-es vonalán található (1169), ahol újra megpihenhet az árfolyam.  Az ágazatot főként az új egészségügyi törvénytervezet híre sújtotta, mely elfogadása után rosszabbodhat az ágazat jövedelmezősége.

Első támasz: 1169 pont (EMA50)

A szektor 17.27 pont, -1.43% mozgással 1190 ponton zárt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.