BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bírság a Deutsche Banknak - 90 millió forintos büntetés

Piacbefolyásolás. Újabb óriásbírságot szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a 2008 októberében magyar eszközöket shortoló pénzügyi cégek egyikére.

Piacbefolyásolás. Újabb óriásbírságot szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a 2008 októberében magyar eszközöket shortoló pénzügyi cégek egyikére. Ezúttal a Deutsche Bank AG London kapott 90 millió forintos bírságot tiltott piacbefolyásolásért. A Deutsche Bank londoni részlege 2007-től kezdve nagy számban értékesített magyar banki partnereknek az euró/forint, svájci frank/forint és dollár/forint árfolyamváltozáshoz kötött, úgynevezett „FX linked” devizaswaptermékeket, s az így keletkezett pozíciói a forint leértékelődésével erőteljesen nyereségessé váltak.
A pozíciók a Deutsche Bank AG London számára ugyanis a forint gyengülésével párhuzamosan korlátlan potenciális nyereséget biztosítottak, míg a veszteség maximális mértéke limitált volt.
Több hazai hitelintézet is „ráfaragott” erre az ügyletre, a Figyelő egyik korábbi számának információi szerint összesen öt bank vásárolt a devizaswapokból, a legnagyobb vevő az OTP volt, a Raiffeisen pedig privát banki klienseinek értékesítette tovább a terméket. Az árfolyamindexswap a Deutsche Banknak a forint gyengülése ellen nyújtott fedezetet, a vevőknek pedig akkor lett volna vonzó, ha a forint stabil marad vagy erősödik. 2008. október 15-én azonban nem így történt, a Deutsche Bank ugyanis annyi forintot adott el hirtelen a devizapiacokon, hogy az euró/forint kurzus az előző napi 253,75-os zárószintről 272-re ugrott, vagyis hirtelen több mint 7 százalékot gyengült a magyar fizetőeszköz. A felügyelet megállapította, hogy a Deutsche Bank eközben a partnerkockázat megnövekedésére hivatkozva bekért jelentős fedezetigényével a swappozíciók számára nyereséges zárását próbálta elérni partnereinél. A Deutsche Bank szempontja feltehetően az volt – közölte lapunkkal egy neve elhallgatását kérő szakember –, hogy csökkentse a saját kockázatát, a társaság ugyanis attól tartott, ha Magyarország csődbe megy, a magyar bankokat szintén csőd fenyegeti.
A londoni Deutsche Bank ügyfélnyilatkozatában a 2008. október 15-i forintpiaci ügyleteivel kapcsolatban mindvégig arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ügyletek végrehajtásához méltányolható érdeke fűződött, és igyekezett azokat úgy végrehajtani, hogy az esetleges piaci hatásokat a minimumra szorítsa vissza, a tranzakciókra az előre nem látható extrém piaci turbulenciából adódó kockázatok kezelése keretében kellő gondossággal és a helyes piaci gyakorlattal összhangban került sor. A cég egyébként tegnap kiadott nyilatkozatában vitatja is a PSZÁF-bírság jogosságát, az ügyletekre szerintük a prudens és felelős partnerkockázat-kezelés részeként volt szükség.
A 2008. októberi vérzivataros időszakban más külföldi pénzügyi intézmények is shortolták a hazai eszközöket, ezeket a cégeket szintén magas bírsággal sújtotta a PSZÁF. Az HSBC Bank Plc-t 80 millió forintra büntette a felügyelet, miután október 10-én saját számlás ügyletként a tizenöt éves magyar államkötvényre alacsony árfolyam és magas hozam mellett nagy mennyiségű eladási ajánlatot regisztrált a nem szabályozott (OTC) piacon. Az HSBC egyébként nem tudta a megadott határidőre összeszedni az eladásra szánt papírokat, így végül veszteséget könyvelhetett el az ügyleten.
A pénzügyi felügyelet történetének legnagyobb bírsága is ehhez az időszakhoz köthető. Egy nappal az HSBC-s akció előtt, október 9-én az OTP részvényeit shortolta meg a Soros György érdekeltségébe tartozó Soros Fund Management, amiért a PSZÁF 489 millió forintra büntette a céget. A befektetési guru fedezeti alapja 390 ezer OTP-részvényt kért kölcsön, és adott el a kereskedés utolsó szakaszában, ennek következtében a bankpapír árfolyama aznap mintegy 20 százalékot esett, ebből több mint 9 százalékot a kereskedés zárószakaszában. A fedezeti alap ezzel a szakértők szerint a kisbefektetőknek is komoly veszteséget okozhatott, főleg, ha hitel volt a részvényeik mögött, és nem tudták növelni a letétet, s így a papírok értékesítésére kényszerültek. A történtek miatt eleinte sajnálkozó Soros egyébként fellebbezett a felügyelet határozata ellen, első fokon azonban elutasította a keresetét a bíróság. A befektetési guru azonban ismét fellebbezett az ítélet ellen. HB

Tiltott piacbefolyásolás

Shortolni nem tilos a tőkepiacról szóló törvény szerint, az azonban tiltott piacbefolyásolásnak minősül, ha egy bróker olyan ügyletet köt, amely hamis vagy félrevezető jelzéseket ad vagy adhat az adott pénzügyi eszköz keresleti vagy kínálati viszonyairól, árfolyamáról.

Tilos emellett olyan ügylet kötése, amely az adott pénzügyi eszköz árfolyamát mesterséges vagy rendellenes szinten rögzíti; amely színlelt, vagy amelyben megtévesztéshez, manipulációhoz folyamodnak.

Emellett törvénybe ütközik a megalapozatlan, félrevezető, hamis információ közlése is, ha az információt terjesztő személy tudta, hogy amit híresztel, hamis vagy félrevezető.




Tilos emellett olyan ügylet kötése, amely az adott pénzügyi eszköz árfolyamát mesterséges vagy rendellenes szinten rögzíti; amely színlelt, vagy amelyben megtévesztéshez, manipulációhoz folyamodnak.

Emellett törvénybe ütközik a megalapozatlan, félrevezető, hamis információ közlése is, ha az információt terjesztő személy tudta, hogy amit híresztel, hamis vagy félrevezető. Bírság a Deutsche Banknak - 90 millió forintos büntetés -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.