BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kövér esztendő az alapoknál

A válság közepette is rekordot döntött a világ 25 legjobban kereső fedezetialap-kezelőjének összesített jövedelme 2009-ben. Összesen 25,33 milliárd dollár hozamot zsebelhettek be tavalyi működésük nyomán a menedzserek, ez több mint kétszerese a pénzpiaci összeomlás sújtotta 2008-as év eredményének – derült ki az AR: Absolute Return + Alpha című folyóirat összesítéséből. A fedezeti alapok „feltámadására” egyébként az elemzők is számítottak a pénzpiacok tavalyi erősödése következtében. A hedge fundok hozamának drámai javulása pedig milliárdos kifizetésekhez juttatott egyes kezelőket, akiknek a jövedelme jelentős részben hozamfüggő.

A legnagyobb összeget, 4 milliárd dollárt David Tepper vihette haza 2009-es teljesítménye után, ezzel megdöntötte a mostani listában negyedik helyezett Paul Johnson 2007-es, 3,7 milliárdos rekordját. Tepper a washingtoni adminisztráció bankmentő akciójában bízva nagyon olcsón vásárolt be a megroggyant óriás-pénzintézetek papírjaiból. Ennek köszönhetően a menedzser fedezeti alapja, az Appaloosa Management 130 százalékos hozamot realizált tavaly.

Az értékpapírok válság miatti alulértékeltségét ugyanakkor mások is időben észlelték. A hitelköveteléseket nagyon mélyen áron alul adták tavaly, ez óriási lehetőséget jelentett – mutatott rá Carl Icahn, aki a rangsor hatodik helyezettjeként 1,3 milliárd dollárt zsebelt be 2009-ben.

A magyar származású Soros Györgynek sem volt oka panaszra tavaly. Quantum nevű alapján keresztül 3,3 milliárd dollárt keresett, ez a második legjobb eredménynek számít. Nagymértékben diverzifikált befektetéseinek köszönhetően Soros a bő és a szűk esztendőkben egyaránt képes volt az éllovasok között maradni. A múlt évet ugyanakkor nemcsak a magas hozamok miatt értékelte sikerként az üzletember, hanem azért is, mert népes és lelkes hallgatóságot sikerült megnyernie „reflexivitási” elméletének. E felfogás szerint a pénzügyi válság azt mutatta meg, hogy a piacok lényegüknél fogva instabilak, és ahelyett, hogy a valós gazdasági helyzetet tükröznék, inkább befolyásolják azt.

Az idei hozamokkal kapcsolatban mindenesetre igencsak megoszlanak az elemzői vélemények. A kilátások némileg bizonytalanok, miután számos befektető kivár, hogy lássa: a gazdaság valóban kilábalt-e már a válságból. Többek szerint pedig 2010-ben semmiképpen nem lehet a tavalyihoz hasonló kimagasló eredményt elérni, mivel a viszonylag magas árfolyamok miatt nincs már mozgástér nagyszabású felértékelődéshez. JK

Párizs az alapokat is megsarcolná

A francia kabinet a fedezeti alapokra is kiterjesztené azt a különadót, amelyet a német elképzeléshez hasonlóan (VG, április 1., 5. o.) a pénzügyi válságok kezelésének a költségeire szednének be a pénzintézetektől. Az olyan piaci szereplők, mint a fedezeti alapok, különösen alkalmasnak tűnnek arra, hogy az új adófajta alanyaivá váljanak – nyilatkozott Christine Lagarde francia pénzügyminiszter. Az erről szóló jogszabály részletei még kidolgozás alatt állnak.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.