BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nézze meg, melyik részvény fizeti a legtöbb osztalékot!

Hét tőzsdei társaság jelezte péntekig, hogy fizet osztalékot a 2009. évi nyereségéből. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégeknek április végéig kell megtartaniuk az előző évet lezáró éves közgyűlésüket.

Tavaly kilenc cég fizetett osztalékot, köztük a hagyományosan osztalékfizető áramszolgáltatók, a gyógyszergyártók, valamint a Magyar Telekom és a Zwack. A legnagyobb vállalatok közül viszont nem adott osztalékot tavaly a részvényeseinek a Mol és az OTP. Az OTP az idén sem szándékozik osztalékot fizetni, a Mol pedig még nem tette közzé az erre vonatkozó igazgatósági javaslatot.

A gyógyszergyártók, az áramszolgáltatók és a Magyar Telekom részvényesei azonban az idén is számíthatnak osztalékra. Az Egis Gyógyszergyár már döntött az előző évekkel megegyező, részvényenként 120 forint osztalék kifizetéséről, a naptári évtől eltérő üzleti év miatt ugyanis a társaság már januárban megtartotta az éves közgyűlését. A Richter az igazgatóság javaslata alapján 770 forintos osztalékot fizethet az idén a tavalyi 590 forint után.

A Magyar Telekom vezetése a tavalyival megegyező, 74 forintos osztalékot javasol majd a közgyűlésen. Az Elmű a tavalyival megegyező, részvényenként 2.100 forint osztalékot szándékozik fizetni, az Émász igazgatósága pedig 1.600 forintos osztalékra tett javaslatot a tavalyi 1.800 forint után. Mindkét áramszolgáltató az eredménytartalékból egészíti ki az osztalékalapot. A Forrás Nyrt. ismét a megszokott 50 forintot fizeti ki a tőzsdén forgó osztalékelsőbbségi részvényekre, míg a törzsrészvények tulajdonosai az idén sem kapnak osztalékot.

Az Állami Nyomda is közölte a nyereségfelosztásra vonatkozó javaslatát, e szerint nem tervez osztalékfizetést az idén, míg tavaly részvényenként 54,55 forintot kaptak a tulajdonosok. Nem javasol osztalékfizetést a TVK igazgatósága sem az idén, míg tavaly 82 forintot kaptak a cég részvényesei. A Zwack részvényesei várhatóan az idén is legalább 1.000 forintra számíthatnak, de mivel a cég pénzügyi éve március 31-ig tart, az éves közgyűlés csak nyáron ül össze.

A kisebb cégek közül a tőzsdén tavaly debütált Kulcs-Soft már korábban jelezte, hogy a teljes tavalyi nyereségét osztalékként kívánja kifizetni, elemzői becslések szerint 15 forint körüli osztalékra számíthatnak a részvényesek. Az összesen három magánszemély tulajdonában lévő TC Befektetési Nyrt. az idén is magas osztalékot fizet, részvényenként 27.210 forintot a tavalyi 24.000 forint után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.