BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyersanyagrali: száguld az olaj, 8000 dolláron a réz jegyzése

A múlt héten az elemzők még arra számítottak, hogy a könnyűolaj jegyzése visszakorrigál az utóbbi hónapokban felállított 78–84 dolláros sávba, de a vártnál jobb amerikai munkaerő-piaci adatok és a szolgáltatóipari beszer-zésimenedzser-index által jósolt gazdasági térnyerés erős támaszt adott a 17 hónapos csúcsra szökött árfolyamnak.

Így folytatta a menetelést a kőolaj, a New York-i jegyzésű WTI tegnap már súrolta a 87 dolláros árfolyamszintet, és az északi-tengeri brent ára is 86 dollár fölött ragadt. Elemzőházak most arra számítanak, hogy a megugró felhasználás elkezdheti apasztani a tartalékokat, ez akár már a ma nyilvánosságra kerülő, a múlt hétre vonatkozó finomítottbenzin-adatokban is megjelenhet.

A nyersolajállomány apadására ugyanakkor még várni kell, a készlet másfél millió hordóval nőhetett az előző héten. A tegnapi menetet pénzügyi fronton is támogatás érte, az euró visszaesett az 1,33-os szintre a dollárral szemben, ez az amerikai pénzben jegyzett nyersanyagárakat húzta fel. A javuló ingatlanpiaci adatok két és fél éves csúcsra lőtték a réz árát is, amelynek tonnájával 2008 augusztusa óta tegnap kereskedtek először 8000 dollár fölött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.