BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fed: nem szabad sokáig várni a kamatemeléssel

Az amerikai jegybank kamatdöntőinek nem szabad sokáig várniuk a kamatemeléssel, mert a gazdaság élénkülésével az infláció nem marad sokáig a jelenlegi alacsony szinten - mondta Jeffrey Lacker, a Fed richmondi körzetének igazgatója.

Az Egyesült Államokban 2009 eleje óta 1-2 százalék közötti az infláció.

Jeffrey Lacker az idén nem tagja a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottságnak (FOMC).

Az amerikai jegybank (Fed) legutóbbi, április 28-ikai ülésén az egynapos kamat célsávját rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között tartotta.

A Fed 17 hónapja csökkentette a jelenleg is érvényes történelmi mélypontra a kamatot. Az áprilisi döntéskor a Fed azt közölte, hogy az infláció egy ideig még mérsékelt marad, a hosszabb távú inflációs várakozások továbbra is stabilak.

Jeffrey Lacker úgy vélte továbbá, hogy folytatódik a foglalkoztatottak számának a bővülése az Egyesült Államokban.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy bizonyos időnek kell eltelnie ahhoz, hogy "érezhető javulás következzen be a munkanélküliség területén".

Az Egyesült Államokban áprilisban a munkanélküliségi ráta 9,9 százalékra nőtt a márciusi 9,7 százalékról, ugyanakkor sorban a negyedik hónapja emelkedett a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium a múlt héten.
A munkaadók 290 ezer új alkalmazottat vettek fel áprilisban, ami a munkaerőpiac élénkülésére utal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.