BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankhitelesek! Lóg a szakadék szélén a forint

A hazai deviza ma reggel erősen gyengült és a nyitás óta aránylag stabilan tartja magát ezen az alacsonyabb szinten, miközben a blue chipek közül csak a Richter örülhet.

Egy euróért ma reggel 269,74 forintot adnak, ma reggel a hazai fizetőeszköz már megjárta a 270 feletti szinteket, az utóbbi időben tartja magát a 270 alatti szinten. A dollár ára is igen magas, 204,93 forint, a svájci frankért 188,33 forintot adnak.

A blue chipek közül jelenleg csak a Richter erősödik, amely már a nap nyertesei közé küzdötte fel magát a Glbal FX-nél. A gyógyszerpapírok ára 43 500 forint. A Mol ára 20 250 forint, az OTP-ért 7 130 forintot adnak, a Magyar Telekommal 707 forinton kereskednek. A BUX 0,28 százalékos pluszban, 24 620 ponton áll.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A délután még pocsékabbra sikerült eddig, hiszen a forint már a 274-es határ közeléig gyengült az euróval szemben. A svájci frank árfolyama 191 fölé erősödött a hazai devizával szemben, míg egy dollár már 209 forintnál is többe kerül.

Az okokról

A spanyol veszély és az a német vélemény, amely szerint 2012-ig biztosan nagyobb tőkeigénye lesz a görög gazdaságnak a megítélt 110 milliárd eurós hitelcsomagnál, ezen a héten is bizonytalanságban tarthatja a piacokat. Mindezt csak fokozták a Kínából, a feldolgozó iparról érkező negatív hírek - fejtette ki kérdésünkre a K&H Bank elemzési igazgatója.  Barcza György  szerint a piac tehetetlenségénél fogva sodródik, amely megmagyarázhatja az újabb forintgyengülést.  

További elemzés, részletek a gyengülésről itt olvashatók

Az euró is gyengül, s a kockázatos eszközök forgalma is megnőtt a piacon. A görögök számára megszavazott segélycsomag kétségtelenül ad némi megnyugvást a piacoknak, ám Spanyolországot, Portugáliát és Olaszországot nem véletlenül emlegetik az ugyancsak veszélyezetett tagállmok között. Magyarország azonban más kategórába tartozik - hangsúlyozta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója -, míg ugyanis az EU említett tagállamai az euróövezethez tartoznak, és a válság nyomán a gazdaságélénkítési intézkedésekre koncentráltak, költekeztek, addig nálunk jelentős visszafogásokkal költségvetési megszorításokat és egyensúlyjavító intézkedéseket hajtottak végre.

A forint keddi gyengülése teljesen érthető és benne van a reális tartományban. A befektetési igazgató szerint, a külső hatásokon kívül az jelentheti a valós veszélyt a forint árfolyamára, ha a piac "megszokja", hogy sem a magyar kormány, sem a jegybankelnök nem akar erős nemzeti valutát. Bővebb elemzés itt olvasható

A blue chipek is zuhannak, az OTP a 7 ezer forintos határ alá csúszott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.