BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mintha nem lenne mentőcsomag - Padlón az euró

Hiába került látszólag sínre a Görögországnak nyújtandó mentőcsomag és kaptak szárnyra a spanyol, valamint portugál megszorítással kapcsolatos hírek, az euró ma ismét 14 hónapos mélypontja közelében mozog.

Egy euró most 1,2565 dollárt ér, a közös európai deviza árfolyama már reggel is a több mint egy éves mélypontra esett vissza és azóta csak tovább gyengült. Mindez annak ellenére, hogy az euró árfolyama a görögöknek nyújtandó mentőcsomag elfogadását követően emelkedett. A rövid ideig tartó megnyugvás után azonban ismét stresszbe került a piac, méghozzá továbbra is elsősorban Görögország miatt.

A görög kormány egy kulturális forradalmat akar végrehajtani rendkívül feszült légkörben – mondta Neil Mellor, a New York Mellon deviza elemzője az AP-nek azzal kapcsolatban , hogy kétséges a mentőcsomagért cserében elvárt megszorítások elfogadása. A hangulatot biztosan nem javította Cristina Fernandez argentin elnök véleménye sem, amely szerint az intézkedések kudarcra vannak ítélve. A BNP Paribas elemzője úgy látja, a helyzetből adódó negatív következmények az Európai Unió egészére kihatnak és nem csak a periferiális országokra.

Eközben az eurózóna 0,2 százalékos első negyedéves GDP-bővülése igazolja, hogy a kilábalás lassú lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.