BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segítség a devizaadósoknak?

Komoly kockázatokat és tetemes költséget vállal magára az állam akkor, ha forintalapúvá alakítja, netán át is veszi több százezer jelenlegi devizaadós tartozását, miközben a fizetésképtelenség megakadályozására más eszközök is léteznek – vélekedtek lapunknak a leendő gazdasági miniszter hétvégi nyilatkozatát kommentáló szakemberek.

Matolcsy György egy olyan tervről számolt be, mely szerint egy állami pénzalapot hoznának létre a devizaalapú lakáshitelek ki- és átváltására. E tartozások összértéke ugyanakkor jelenleg 2500 milliárd forint, igaz, e tetemes összegnek minden bizonnyal csak egy része – a bajba jutott adósok hitele – kerülne az új alaphoz.

Egy ilyen mértékű állami kockázatvállalás a forint árfolyamán és a magyar kötvények felárán is éreztetheti a hatását – vélik szakemberek. Márpedig a jelenlegi sérülékeny és ideges piaci környezetben óvakodni kell minden hasonló lépéstől – teszik hozzá.

A terv hatékonyságát az is megkérdőjelezi, hogy a görögkérdés rendeződésével jó esély nyílik egy további forinterősödésre is. A piacok megnyugvása a tőzsdére is kihatott.

A BUX 23 837 ponton, 11,26 százalékos pluszban zárt, miután a görög mentőcsomag elfogadása világszerte ralit indított el a börzéken. A Mol 20 295 forinton, 13,06 százalékos pluszban végzett, az OTP árfolyama 14,99 százalékot emelkedett, 6 727 forintig.

Friss forint és devizapiaci árfolyamok itt

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.