BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fókuszban a hosszú betétek: egyre jobb betéti kamatajánlatok

Az irányadó rátát bőven meghaladó kamatot is hajlandók fizetni a tartós pénzekért a hitelintézetek

Egyre kedvezőbb kondíciók mellett kínálják hosszú lejáratú betéteiket a hazai hitelintézetek: már a 12 havi vagy annál hosszabb futamidejű konstrukcióknál is rendre lehet találkozni a jegybanki irányadó rátánál magasabb kamatokkal. A mind gálánsabb ajánlatok megjelenését egyrészt az magyarázza, hogy a hitelintézetek a jobb lejárati összhang elérése érdekében a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeznek a hosszú futamidejű betétekre, másrészt a tartós befektetési számla (tbsz) megjelenése is nagyobb mértékben ezekre a lejáratokra terelte a bankok figyelmét.

A leginkább figyelemre méltó – szintén elsősorban a tbsz-hez kapcsolható – ajánlattal talán a CIB Bank állt elő: a hitelintézet ötéves futamidőnél 35, háromévesnél pedig 18 százalékos kamatot kínál ügyfeleinek, ez évi hét-, illetve hatszázalékos kamatot jelent. A CIB emellett a kínálatban tart egy 18 hónapos futamidejű konstrukciót is: amenynyiben az ügyfél az internetbankon keresztül köt le pénzt, évi 4,75, ha egyéb csatornán, akkor 4,50 százalékos kamatra számíthat.

Szintén többféle hosszú lejáratú betétnél akciózik az UniCredit Bank. A hitelintézet a tartós befektetési számlához ajánlott három- és ötéves lekötésekre évi 6,25 százalékos kamatot kínál, a kétéves betétjénél pedig évi 5,50 százalékos kamat realizálható. Az OTP Bank ötéves futamidejű betétet kínál, a jegybanki alapkamathoz igazodó kondíciók mellett.

A 6–12 hónapos lejáratoknál is sokat bővült a kínálat az elmúlt hónapokban. Az első számú hazai hitelintézet például a tbsz-en leköthető, egyéves futamidejű betétet tart kínálatban, 5,25 százalékos kamattal, de az FHB 12 hónapos Aktív, illetve Lojalitás nevű konstrukciójával is elérhető évi akár 6,50, illetve 6 százalékos kamat. A hat hónapos lejáratnál a Raiffeisen Bank Jutalom névre keresztelt konstrukciója fizet évi 6,50 százalékot – szintén bizonyos feltételek mellett –, és hasonló elven működik az MKB Napi bankkapcsolat nevű terméke is, amellyel évi 5,92 százalékot lehet realizálni.
A bővülő kínálat persze rá is fér a hosszú futamidejű betétekre. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint április végén a háztartások lekötött betéteinek mindössze 8,6 százaléka volt éven túli lejáratú, emellett az állomány alig, mindössze 2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így 626,5 milliárd forintot ért el.

Az MNB statisztikái szerint eddig a kamatok alakulása sem kedvezett kimondottan az éven túli betétek térnyerésének. Bár csökkenő kamatkörnyezetben az lenne logikus, ha a lakosság hosszú lejáratú betétekbe helyezné a pénzt, ezt a kínálat nem segítette elő, hiszen az éven túli, de két évnél rövidebb lejáratú betétek átlagos kamata az áprilisig tartó egy év alatt még gyorsabban is csökkent a rövid lejáratúakénál.
Az a tény viszont, hogy a háztartások most akár 5-7 százalékos kamatot is elérhetnek egy vagy több évre előre fixáltan, némileg módosíthat az eddigi tendenciákon, és növekedhet a hoszszabb távra lekötött betétek aránya a lakosság és a bankok portfólióján belül.

A nyersanyagok a nyerők?

Területileg a feltörekvő piacok vonzzák majd a legtöbb befektetőt, emellett pedig a nyersanyag típusú befektetések lesznek leginkább meghatározók a következő egy-két évben – véli Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A leginkább a kőolaj és származékainak világpiaci ára által meghatározott nyersanyag alapok várhatóan folytatják az elmúlt évek növekvő tendenciáját. Ennek oka Horváth István szerint az, hogy a jelenlegi alacsony nemzetközi nyersanyagárak várhatóan nőnek, egyrészt a feltörekvő országok óriási igénye, másrészt az egyre szűkösebb és egyre drágábban kitermelhető nyersanyagvagyon miatt.

A leginkább a kőolaj és származékainak világpiaci ára által meghatározott nyersanyag alapok várhatóan folytatják az elmúlt évek növekvő tendenciáját. Ennek oka Horváth István szerint az, hogy a jelenlegi alacsony nemzetközi nyersanyagárak várhatóan nőnek, egyrészt a feltörekvő országok óriási igénye, másrészt az egyre szűkösebb és egyre drágábban kitermelhető nyersanyagvagyon miatt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.