BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frank, euró, részvények - Csak rossz hírekkel szolgálhatunk

A nemzetközi hangulat alaposan megromlott: a tengeren túlon nem sikerült túl szépen a zárás, az ázsiai indexek jelentős esései pedig csak tovább rontanak az egyébként sem derűs nemezetközi helyzeten.

A forint gyengül, és a Budapesti Értéktőzsde index is folyamatos, kissé csökkenő mínuszban jár. A nap legnagyobb izgalmát itthon pillanatnyilag a svájci frank árfolyamának alakulása jelentheti, amely már reggel negyed tízkor túllépett a 216 forintos jegyzésáron, s az idő előrehaladtával könnyen megdöntheti a tavaly márciusi 216,88 forintos csúcsot.

A frank egyébként nem csak a forint viszonylatában erősödik, az euróval szemben az 1,33-as szintet ostromolja, amire eddig még nem volt példa. Mindez a devizahitelben eladósodottak számára meglehetősen rossz kilátásokat jelez.

Hétfőn még a romániai hitelcsomaggal kapcsolatos aggályok gyengítették a forintot; mint ismert, az IMF megtagadhatja a következő részlet kifizetését, amennyiben Románia nem hajtja végre az ígért reformokat. Ennek következtében az euró árfolyama 289 forint felé indult el, kedden reggel negyed tízkor az uniós devizáért azonban már csak 287,66 forintot kértek. Reggel negyed tízkor a dollárral valamivel 235 forint feletti árfolyamon kereskedtek.

A nemzetközi piacokra jellemző bizonytalanságok eloszlatásához valamilyen kedvező nemzetközi hírnek kellene érkezni, ám erre pillanatnyilag viszont nincs sok esély. Kedd reggel az ázsiai negatív hírekre az európai tőzsdék is 1,5 százalék feletti mínuszokkal indítottak.

A pesti részvényindex, a BUX is jelentősebb, 1,7 százalékos csökkenéssel kezdte a kereskedést, háromnegyed tízkor pedig már mínusz 2,3 százalék magasságában járt a mutató. Nyitás után nem sokkal az OTP és a MOL 2 százalék körül veszített értékéből, s a Richter árfolyama is eleinte 1,5, majd két százalékot meghaladó mértékben esett. A gyógyszerpapír esetében egyértelműen várható volt a gyengülés, miután a Richter bejelentette, hogy a klinikai vizsgálatok második szakaszában elbukni látszik az RGH-896 jelű termékének fejlesztése.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.