BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Húsba vágó" lehet a bankadó a pénzügyi szektornak

Banki különadó bevezetését javasolja a hitelintézetekre, biztosítótársaságokra és a pénzügyi lízingcégekre vonatkozóan a kormány, és az eredetileg tervezett 13 milliárdos bevétel helyett 200 milliárd forintot szeretne realizálni – jelentette be tegnap Orbán Viktor kormányfő.

Az extrabevételt jelentő adónemmel átmenetileg, hároméves időtávon számol a kabinet, ugyanakkor a miniszterelnök hangsúlyozta azt is: a kormány határozottan fellép a bankellenes hangulat ellen.

Amennyiben a 200 milliárdos bevétellel éves szinten számol a kabinet, az igen érzékenyen érintheti a hazai pénzügyi szektort. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint ugyanis az itthon működő kereskedelmi bankok összesen 255 milliárd forintos adózás előtti eredményt produkáltak tavaly, a biztosítók nem egészen 72 milliárdot, a lízingcégeket is magában foglaló pénzügyi vállalkozási szektor viszont több mint 10 milliárdos mínusszal zárta a 2009-es évet.

Az eddigi információkból ugyanakkor az sem derül ki pontosan, hogy a tervezett adóbevételből mekkora részt kellene vállalniuk a bankoknak és más pénzügyi szolgáltatóknak, illetve az sem tisztázott még, hogy a szükséges jogszabályi változások mikortól lépnek hatályba.

Az új adónem ráadásul nem a legjobb lélektani pillanatban terhelné a bankokat, hiszen a szektor jövedelmezősége évek óta folyamatosan csökken. A sajáttőke-arányos nyereség (ROE) 2009-ben már egy számjegyűre apadt, ez már a többi ágazattal szemben sem tekinthető kiemelkedőnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.