BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól indul a hét a tőzsdén, erősödött a forint

Jól indul a hét a nemzetközi és a hazai piacokon is. Ázsiában már reggel jelentős emelekedéseket lehetett látni, aminek egyértelmű előidézője Kína hétvégi bejelentése arról, hogy szakít az eddigi alkalmazott szigorú árfolyamrögzítés politikájával. Döntését a kínai jegybank a gazdaság élénkülésével indokolta.

A hírre a távol-keleti tőzsdék mindegyike feljebb kúszott: a kínai Shanghai Composite 2,2, a hongkongi Hang Seng 2,8 százalékkal nőtt. A tokiói Nikkei 225 indexe pedig egyhavi csúcson zárt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 349,46 pontos emelkedéssel, 21 720,46 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest ez 1,64 százalékos erősödést jelent. Az elemzők közül többen nagy emelkedést várnak a hazai börzén, s várhatóan ez a hangulat egész héten kitart. A nyitás után nem sokkal valamennyi vezető részvény a pozitív tartományban állt, fél tíz után a Mol 3,03, az OTP 2,35, az MTelekom 0,62 százalékos pluszban.

A devizapiacok is egyértelműen jó hírként fogadták a kínai bejelentést. A dollár egyhónapos mélypontjára esett az euróval szemben: az eurót hétfőn reggel röviddel hét óra előtt 1,2425 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi kereskedelemben a vasárnap késő esti 1,2434 dollár után. Pénteken még az 1,2400 dollár alatti euró árfolyam volt a jellemző.

Miközben a feltörekvő piaci devizák, így a forint is látványos erősödéssel indította a hetet. Reggel kilenc óra után pár perccel egy euróért 277,65 forintot kértek, igaz, korábban a 276-os szint alatt is járt a kurzus. A dollárral reggel kilenckor 222,99 forinton kereskedtek, míg a svájci frank ára nem csölkkent annyira látványosan; az alpesi devzát a nap kezdetén 202,29 forinton adták-vették. A nemzetközi befektetői környezet azonban optimista, így a későbbiekben a forint esetében további felértékelődés várható.

A mai nap legfontosabb makrogazdasági híre egyértelműen a monetáris tanács kamatdöntése lehet, bár az elemzők szinte egységes úgy vélik, hogy a nem változik a jelenlegi 5,25 százalékos alapkamat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.