BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Jövőbiztos" nyugdíjak

Folyamatos reformokkal sikerült szinten tartani a német nyugdíjrendszer finanszírozhatóságát

"Tartós és jövőbiztos" – e szavakkal jellemezte Angela Merkel kancellár a német nyugdíjrendszert a 80 milliárd eurós takarékossági csomag múlt heti bemutatásakor. Éppen ezért a nyugdíjbiztosítónak utalt évenkénti költségvetési támogatást nem is érintik a kereszténydemokrata–liberális koalíció által elfogadott konszolidációs intézkedések. A nyugdíjkorhatár 2031-ig fokozatosan 67 évre történő emeléséről szóló 2007-es döntést szintén változatlanul hagyná a kormányzat az új konszolidációs törekvések közepette is.

Európa legtöbb társadalmához hasonlóan Németországban is igen kedvezőtlenül alakulnak a demográfiai folyamatok a nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából. Előrejelzések szerint a lakosság a jelenlegi 82 millió főről 2060-ra 68-70 millióra zsugorodik, ezen belül pedig főleg az aktív befizetők száma fog csökkenni. A berlini munkaügyi és szociális minisztérium számításai szerint 2030-ra csupán két aktív munkavállaló jut majd minden nyugdíjasra, szemben a jelenlegi három, illetve az 1991-es négy fővel.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.