BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden határt áttört a svájci frank

A svájci frank ára ma már korábban rekordot ért el, de mostanra újabb szintet ugrott és már a 217 fölötti szinten mozog, sőt áttörte a 218-as határt is.

Egy svájci frank ára jelenleg 218,03 forint, a korábbi rekord 216,88 volt, ezt az értéket tavaly márciusban érte el a svájci frank. A deviza ára ma rövid kitérőt leszámítva végig emelkedett és 14 óra magasságában már a 217-es szint felett mozgott. z euró ára jelenleg 287,36 forint, a dollárért 235,73 orintot adnak.

A Világgazdaság Online-nak nyilatkozó elemzők tegnap elmondták, a folyamat még jó ideig tarthat, hiszen a svájci gazdaság túlteljesíti az eurózónát és ráadásul a forintra – a térségbeli devizákkal együtt – erős nyomás nehezedik az európai pénzügyi helyzet kapcsán.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Részletes elemzést, kogy miként alakulnak a havi törlesztők, milyen volt a forint euróval szemben éves, és e havi mozgása a régiós devizákkal összehasonlítva, és hogy a lakossági adósokon kívül kiket érint még súlyosan a forintárfolyam gyengülése - itt olvashat

Már a bankok az elmúlt hónapokban már nem emeltek az ügyfelek által fizetendő éves rátákon – sőt, egyes hitelfajtáknál még jelentős csökkenés is történt –, a kölcsönök ára alig mutat elmozdulást a válságot megelőző időszakéhoz képest - írtuk hétfőn. A legfrissebb, áprilisi adatok szerint például a svájcifrank-alapú lakáshitelek MNB által kalkulált átlagkamata 4,66 százalékon állt, ez gyakorlatilag megegyezik a két évvel korábbival, az egy esztendővel ezelőttinél pedig bő egy százalékponttal alacsonyabb. Ennél kisebb kamatokra viszont – a nulla közeli svájci alapkamat és a növekvő kockázati költségek miatt – vajmi kevés az esély.

Magyarországon mintegy 600 ezer család rendelkezik frankhitellel, az ő (vagy legalábbis a legrosszabb helyzetben levő részük) megsegítésére tegnapi lapértesülés szerint a kormány az IMF és az EU átal folyósított 20 milliárd euróból megmaradt hatmilliárd eurót (vagy annak egy részét) használná fel.

Király: nem az árfolyam az elsődleges

A forint rekordmértékű gyengülése a svájci frankhoz képest nem fogja befolyásolni a Magyar Nemzeti Bank monetáris döntéseit - jelentette ki kedden a Reuters hírszolgálatnak Király Júlia. Az MNB alelnöke, a monetáris tanács tagja a hírszolgálat felvetésére e-mailben azt válaszolta:" a monetáris politikát az inflációs kilátás, illetve a nemzetközi kockázati megítélés vezérli, és nem a pillanatnyi árfolyammozgás".

Tegnap lapunknak Suppan Gergely , a Takarékbank elemzője viszont arról beszélt, hogy amennyiben a gyengülés tartós marad a jegybanknak lépnie kell, azaz felhagyva eddigi kamatcsökkentési politikájával, alapkamatot kell emelnie.

A Takarékbank szakértője az árfolyamgyengülés makrogazdasági hatásról szólva elmondta: az exportőröknek ugyan elvileg segít a gyengébb forint, de valójában az ő helyzetüket a németországi konjunkúra, valamint az euró más devizákhoz való viszonya határozza meg, tehát a jelenlegi árfolyam nem sokat lendít raktuk.

Lényeges megemlíteni, hogy a lakossági hitelek 55 százaléka svájci frank-alapú, ám az önkormányzatok is vettek fel ilyen hiteleket. Itt a hitelek mintegy ötöde frank-alapú, vagyis az önkormányzatok egy tekintélyes részét is hátrányosan érinti a mostani árfolyam-gyengülés.

Az árfolyamingadozás időtávlatai

Érdekes képet kapunk, ha megvizsgáljuk, hogyan változott a forint árfolyama az euró ellenében az elmúlt egy évben, illetve az elmúlt egy hónapban (gyakorlatilag a kormány beiktatása óta), összehasonlítva más régiós devizák mozgásával.

Egy hónapos távlatban azt láthatjuk, hogy a forint az emlékezetes Kósa-Szijjártó nyilatkozatok után több mint 4 százalékpontot gyengült, majd nem tudott visszatérni a korábbi szintre, így egy hónapos távlatban - a román lejjel karöltve - a legkomolyabb gyengülést szenvedte el. Érdekes, hogy a cseh korona alig érzett meg valamit az elmúlt hónap ingadozásaiból, és a lengyel zlotyi is a bázisnak vett június eleji szint erős, illetve gynege oldalán egyaránt 1,5 százalékot lengett ki.

Ha egyéves távlatban nézzük az árfolyammozgásokat, akkor azt látjuk, hogy a bázisnak vett 2009. júniusi árfolyamszinthez képest a forint tavaly júliustól egészen idén április végéig "az erős oldalon" tartózkodott (nagyjából 5 százalékos erősödést mutatva, májusban már két kisebb gyengülést mutatott, míg a június hozta a tavalyihoz képest mitegy 3 százalékos gyengülést.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.