BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most a svájci frank erősödése okoz izgalmakat

Egyértelműen a svájci frank folymatos erős szintje uralja a devizapiaci híreket csütörtök reggel. Az alpesi deviza a korai órákban a 207 forint fölötti jegyzésáron is megfordult, majd kilenc óra után valamennyire visszább vett, és inkább 206 forint magasságában forgott a bankközi devizapiacon.

A svájci frank látványos erősödése a hazai piac számára különösen azért fontos, mert a devizaalapú hietelekben eladósodottak jelentős része a svájci frank alapú konstrukciókhoz kötődik. Míg sokan annak idején 160-170 forintos frank árfolyam mellett vették fel a hiteleket, és annak lapján kezdték meg a törlesztőrészletek fizetését, ma könnyen 210 forintos árfolyammal is számolhatnak, ami jelentősen megnöveli a havi kötelezettség összegét.

Az euróval szemben a forint árfolyama továbbra is a két hete megfigyelt szűk, 3-4 forintos kereskedési sávban ingadozik. A hazai deviza a 280-as szint közelében indította a csütörtöki kereskedést az uniós deviza viszonylatában, ami alig látható gyengülést jelent a szerda esti szintekhez képest.

Friss részvény- és devizapiaci adatok itt

A dollár jegyzésára sem változott sokat; tegnap késő este és ma reggel is általában 227 forint környékén adták-vették a zöldhasút. 

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntéshozó tesülete sem okozott meglepetést szerdán, a jegybankárok a várakozásoknak megfelelően nem változtattak a kamatszinten. Sőt, a Fed közölte, "még hosszabb ideig" a most megerősített, korábban soha nem látott mélypontot jelentő 0-0,25 százalékos szinten marad az irányadó kamat célsávja.

Itthon a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX 0,1 százalékos eséssel nyitott csütörtökön, majd később inkább már megközelítette a mínusz 1 százalékot. A vezető részvények közül az OTP, a Mol és a Magyar Telekom is eséssel kezdte a napot, a gyógyszergyártók viszont pozitív tartományban indítottak.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.