BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét amerikai bank becsődölt, hét európai megbukott a stresszteszten

Ugyanazon a napon, amikor a 91 európai bankból hét megbukott a stresszteszten, hét amerikai pénzintézet ment csődbe. Ezzel idén már több mint száz bank jutott erre a sorsra a tengerentúlon.

A rossz adósok emelkedő száma miatt idén a szakértők arra számítanak, hogy a tavalyi 140-nél is több bank mehet csődbe - írja a The Guardian.

A hét bank vagyona összesen kétmilliárd dollár.

A befektetőknek Európában holnap először nyílik alkalmuk reagálni a tesztekre, amelyektől azt várják, hogy enyhítsék a pénzintézetek pénzügyi erejét illető, valamint a Görögországhoz hasonló adósságválsággal sújtott országoknak való kitettséget érintő kételyeket.

Korábban az IMF és az EU is megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy csak hét bank (köztük öt spanyol takarékszövetkezet, egy német és egy görög bank) nem ment át a szűrőn.

A két magyar bank, az OTP és az FHB nagyon jó eredménnyel ment át a teszten.

A teszteket azért készítették, hogy kiderüljön, miként állnak ellen a bankok a W-alakú recessziónak és az adósságválságnak, ám számos elemző szerint a tesztek nem elég kemények, mivel például csak a kereskedési célú államadósságon elszenvedhető veszteségeiket kellett szimulálniuk, és nem a lejáratig tartó kötvényeiken.

Az európai bankok sokkal jobban teljeseítettek amerikai társaiknál, hiszen a bukási arány itt csak 8, míg tavaly a tengerentúlon 53% volt, amikor 19-ből tíz bank szorult 75 milliárd dollár tőkepótlásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.