BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már beigazolódtak a félelmek

Már nem kell izgulni a stressztesztek miatt, spanyol lapinformációk szerint ugyanis a vizsgált 18-ból számos takarékszövetkezet megbukott ebben a körben.

Ezzel részben beigazolódnak a korábbi félelmek, ugyanis az aggodalom főként a spanyol takarékokat és a német tartományi bankokat érintette. Ez utóbbiak kapcsán azonban egyes piaci vélemények szerint nem lesz kellemetlen meglepetés, a németeknél az állami kézben lévő Hypo Real Estate elhasalása amúgy is vezéráldozatot jelent.

Egyébként a stresszteszteket amúgy sem kell komolyan venni, mivel a legtöbb nemzet saját értékelési elvei alapján dolgozik, és hiába van egy koordináló bizottság, sejthető, hogy ők már csak szűrve és/vagy kozmetikázva kapják meg az adatokat. Az értékelési elveket és a teljesen részletes eredményeket nem teszik közzé, így igazából nem leszünk okosabbak az eredmények birtokában sem.

A nagy uniós bürokrácia útvesztőiben az a javaslat is elsorvadt, hogy a teszten elhasaló pénzintézetek milyen formában jutnak állami vagy uniós garanciavállaláshoz, illetve hogy az esetleges tőkeemelés milyen formában valósulna meg. A közzététel időpontja is érdekes, a legutolsó hivatalos bejelentés ma délután 18 órát tartalmazott, de több hír is érkezett annak kapcsán, hogy esetleg korábban publikálják azokat. A fent említett spanyol fiaskó tükrében elképzelhető, hogy nő a nyomás az uniós szerveken és pénzügyi felügyeleteken a minél előbbi közzétételt illetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.