BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÁKK: csökkenő érdeklődés mellett emelkedő hozamok

Újabb sikeres államkötvény aukciót bonyolított le az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

A csütörtökön tartott aukción 3, 5 és 10 éves államkötvényeket bocsátott ki az ÁKK. A korábbi hónapokban tapasztalt mértékű túljegyzés nem volt megfigyelhető, de a terveknek megfelelő mennyiségű ajánlatot fogadott el a központ.

A 3 éves államkötvényekre 28,85 milliárd forintértékben érkezett ajánlat melyekből 20 milliárd értékben fogadott el az ÁKK, átlagosan 6,88 százalékos hozamot garantálva. Az átlag hozam hat bázisponttal emelkedett az előző aukcióhoz képest.  Az államkötvény hozamok minimum értéke 6,8 százalék volt míg maximum értéke elérte a 6,94 százalékot.

Az 5 éves államkötvények piacán a meghirdetett 15 milliárd forintnyi államkötvényre kétszeres túljegyzés mellett került sor. Közel 15 milliárd forintértékben fogadott el ajánlatot a központ átlagosan 7 százalékos hozammal, ez 18 bázisponttal magasabb a két héttel korábban tartott aukción befogadott ajánlatok hozam értékénél. A minimum hozam igény a beérkezett és elfogadott ajánlatok között 6,97 százalék volt, míg a legmagasabb 7,03 százalék.

A 10 éves államkötvényekre is több mint 28 milliárd forint értékű ajánlat érkezett, így az ÁKK a tervezett 15 milliárdnyi államkötvényt fogadott be átlagos 7,05 százalékos hozamot garantálva, mely 4 bázisponttal alacsonyabb a legutóbbi aukción elfogadott ajánlatok átlaghozamánál. A legalacsonyabb hozam értékek 7,0 százalékon érkeztek be a központhoz, míg a legmagasabbak 7,09 százalékosak voltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.