BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áttörte a lélektani határt a forint - 280 alatt az euró ára

A hazai deviza fél 11 óta a 280-as határvonal alatt mozog.

Az elemzők korábban erős ellenállási pontként jelölték meg a 280-as szintet az euróval szemben, és a hazai deviza ma átlépte ezt a vonalat.

A nap indításakor az euróval szembeni jegyzések a 281-es szint körül mozogtak, egy svájci frankért 203,3, egy dollárért 214,4 forintot kértek a bankközi piacon. Negyed tíz után néhány perccel az euró már 281,50 forintba került, tehát korábban a várakozásokkal ellentétes irányba mozdult el az árfolyam. Mostanra a sikeres ÁKK aukciót követően a hazai deviza beváltotta az elemzők reményeit.

Friss deviza- és árupiaci adatok itt

A hazai piacok kedvét jelentősen javította, hogy ma 92 milliárdos benyújtott összeg mellett 50 milliárd forint értékben értékesített egy éves lejáratú államkötvényeket az ÁKK. A teljes tervezett mennyiség gazdára talált, csaknem kétszeres túljegyzés mellett. Az aukció sikere alátámasztja a The Wall Street Journalben megjelenő elemzést, mely szerint Magyarország azért szakította meg a tárgyalásokat az IMF-fel, mert az idei évben biztosan képes a deficit finanszírozására a kötvényaukciók segítségével.

A nemzetközi piacok szintén jó hangulatban kezdték a mai napot, az európai részvények árfolyamának emelkedését főként a vártnál jobb banki eredmények táplálták. Sőt, ezúttal a dollár is erősített a jennel szemben, mivel az amerikai szolgáltató szektor a vártnál gyorsabb javulást mutatott a friss adatok szerint.

A kereskedők a délután folyamán az Európai Központi Bank (EKB)kamatdöntésére figyelnek majd, pontosabban Jean-Claude Trichet kommentárjára, hiszen az EKB szinte biztosan változatlanul hagyja az alapkamatot, de az elemzők számítanak arra, hogy az elnök szót ejt az exit stratégia kialakításáról is. A későbbiekben pedig az amerikai munkanélküliségi adat kerül a figyelem középpontjába, hiszen a vártnál rosszabb mutató gyengítheti a dollárt, így kihathat az euróra, és közvetetten a forintra is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.