BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet várnak pénzükért a kínaiak

Kína csökkentette amerikai államkötvény állományát, annak hozamára hivatkozva egy hétfői közlemény szerint.

Logikus lépésnek tűnik a kínaiak részéről a pakett egy részének értékesítése. A közzé tett beszámoló szerint 24 milliárddal 844 milliárd dollárra csökkent a kötvényállományuk, amely még mindig jelentős részt képvisel a külföldiek kezében lévő összesen 4,000 milliárd dolláros halmazból. Az összeg egyébként áprilisban még 900 milliárd dollár felett járt, azóta azonban több hullámban óriási lufit fújtak az amerikai kötvénypiacból.

Ráadásul júliusban és augusztusban további masszív tőkebeáramlás volt az amerikai kötvénypiacon, így lehet, hogy a kínaiak vagy akár hozzájuk hasonlóan más nagy nemzet képviselői is a profitrealizálás mellett döntenek.

Ez természetesen nem egy végleges döntés előjele és nem várható a kínaiak teljes kivonulása a piacról. A kötvénybuborék kipukkanásával és a hozamszint emelkedésével elképzelhető, hogy visszatérnek a kínaiak a piacra. Kötvényállományuk méretéből fakadóan mozgásterük valamelyest szűkös, hisz nem lehet az eufóriától fűtött vevőkre borítani a kötvényeket százmilliárdos nagyságrendben, annak esetleges negatív piaci üzenete visszaüthetne a még birtokukban lévő kötvények árfolyamára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.