BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A befektetőknek van mi miatt aggódniuk

Az amerikai részvénypiac enyhén hanyatlott szerdán, mivel a gazdasági okokra érzékenyebb nyersanyag- és pénzügyi szektor esése kioltotta az emelkedő olajárak és energetikai részvények hatását.

Szerző: Tradenet Global

A Dow Jones –0.21%-kal 10 835 pontra, az S&P 500 index –0.26%-kal 1145 pontra, a NASDAQ pedig –0.13%-kal 2377 pontra mérséklődött. A NYSE forgalma 1.01 milliárd részvény volt. Már csak egyetlen nap van hátra a szeptemberből, és mindhárom vezető index erős növekedést tudhat maga mögött, mellyel évtizedek óta a legjobb szeptembert teljesítették.

Ez különösen igaz a NASDAQ 12.4%-os erősödésére.„Nem történt nagyságrendi változás a gazdaság állapotában, és azt hiszem, ez a tény tartott vissza minket ma.” – mondta David Kelly, a JP Morgan Funds vezető piaci stratégája. Hozzátette, hogy a befektetőknek van min aggódniuk: hogy milyen váratlan, elfeledett tételek bukkannak még elő, valamint itt vannak a közelgő választások és a Fed kincstárjegy-vásárlásai miatti adópolitika. „A probléma azokból a bizonytalanságokból fakad, amit Washington jelenlegi helyzete ró a gazdaságra és a piacokra.” Mr. Kelly azt is hozzátette, hogy a Dow Jones +8.1%-os szeptemberi emelkedése a dupla aljú recessziótól való félelem eltúlzottságáról való hiedelmet is jelzi.

Szerdán a legnagyobb lehúzó erőt a nyersanyagszektor képviselte, élen a DuPont (-2.5), a Dow Chemical (-1.7%) és az Alcoa (-1.1%) a begyűrűző bizonytalanságok közepette.

A pénzügyi szektor értékpapírjai is gyengélkedtek, mivel a kormányzat lépéseket tesz, hogy kiszálljon a Citigroup-ban és az American International Group-ban a válság csúcspontján eszközölt befektetéseiből. A Citigroup (+1%) és az AIG (+0.4%) papírjai erős napon belüli emelkedést produkáltak, míg a JP Morgan (-2.2%) és a Bank of America (-1.2%) gyengültek.

Az elmúlt napokban a dollárt azok a spekulációk nyomták lejjebb a devizapiacon, melyek szerint a Fed további lépéseket akar tenni a gazdaság mesterséges felgerjesztésében. A dollár szerdán is gyengült – a dollárindex, mely a zöld hasú erejét egy hat nagy devizából álló kosár ellenében méri, nyolc hónapos mélypontra jutott. A dollár a japán yennel szemben 83.51-ig süllyedt, ami a japán hatóságok két héttel ezelőtti piaci beavatkozása óta a legmélyebb érték. Az euró is erősödött a dollár ellenében, kiszúrva az 1.36-os határt, miután az Európai Bizottság olyan törvényjavaslatot tett, ami az EU tagországok fölötti gazdasági ellenőrzés és irányítás lehetőségeit bővítené. A javaslat szól a költségvetési túlköltekezés büntetéséről is.

A dollár gyengülése az aranyat is újabb csúcsra segítette. A nemesfém legaktívabb kontraktusa, a decemberi szállítású arany 1310 dollárig emelkedett unciánként. A kötvények alacsonyabbra kerültek, ami a tízéves államkötvények esetében azt jelenti, hogy hozamuk ismét 2.5% fölé emelkedett.

A Dow a nap közepén emelkedésbe fogott, miután az Energiaügyi Hivatal jelentése szerint az Egyesült Államok nyersolaj-tartalékai 475 ezer hordóval 357.9 millió hordóra csökkentek. Ez több mint a várt 300 ezer hordós csökkenés. A szokatlanul magas szintre történt nyári felhalmozási időszak utáni hirtelen csökkenés segítette az olaj árát 78 dollár fölé, miután a reggeli órákban 75.6 dollárig esett az árfolyam.

Az olaj drágulásából az energetikai részvények is profitáltak. A Sonoco +3.4%-ot, a Chevron +0.5%-ot, a pedig BP +1.8%-ot emelkedett, miután Bob Dudley, a British Petrol vezérigazgatója az üzleti átszervezéséről és új biztonsági részleg létrehozásáról beszélt, melynek joga lesz a cég bármely ügyét felülvizsgálni.
Az Exxon Mobil –0.8%-kal zárt.

Az emelkedő olajárak azonban rossz hatással voltak néhány papírra: az Urban Outfitters –8.4%-ot, a Starwood Hotels & Resorts –2.7%-ot esett. „A vásárlók költségeinek jelentős része áll ebből” – mondta Thomas Villalta, a Jones Villalta Asset Management portfolió-menedzsere az emelkedő olajárakra utalva.

A technológiai részvények enyhe emelkedését a Hewlett-Packard +2.2%-os erősödése is segítette, miután a cég bejelentette az ez évre 131.5 és 133.5 milliárd dollár közé várt idei bevételét. Az az eddigi 131.6 milliárdos becslésnél is kedvezőbb.

A Green Mountain Coffee Roasters részvénye –16%-ot zuhant a bejelentés hatására, mely szerint a Tőzsde- és Értékpapír Felügyelet megvizsgálja a cég bevételeit. A Family Dollar Stores +1.6%-ot erősödött, ahogy a diszkontlánc a legjobb előrejelzéseknek megfelelő bevételt ért el, és 750 millió dolláros részvény-visszavásárlási programot hirdetett.

A Nintendo –9%-ot esett, miután a japán játékgyártó kiadta csökkentett profit- és bevételi várakozásait az erős jenre, és a vártnál kisebb játékkonzol-eladásra hivatkozva.

A csütörtöki kereskedést számos gazdasági adat befolyásolhatja. Megjelenik a második negyedéves véglegesített GDP-szám, az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma és a Chicago PMI is. Ben Bernanke, a Fed elnöke beszédet mond, és szavaiból a befektetők arra próbálnak következtetni, mi van a Fed tarsolyában az elkövetkezendő hónapokra.

S&P 500 (SPY)

Ha a piac kitöri a 115 pontos ellenállást, a következő tesztet valószínűleg 117-118 pont körül hajtja végre, majd pedig az április csúcs 122 pontos értékénél. Bár a piac jelenleg túlvett, a medvéknek 112 pont alá kellene lenyomniuk a piacot ahhoz, hogy elég nyomás keletkezzen a piacon, ami elbizonytalanítaná a vásárlókat.

Az S&P 500 index -0.26% mozgással zárt 1145 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A szeptemberben tapasztalható majdnem folyamatos emelkedés után a NASDAQ index kissé megpihent és profitkivétbe kezdett. Mostanában az index jelentősen eltávolodott a fontos mozgóátlagoktól. Ahogy ezek felé hanyatlik a szektor, a vevők megpihenhetnek, hogy majd újult erőre kaphassanak. Míg a csütörtöki mélypont 48.32-es értéke le nem törik, az általános hangulat pozitív marad.

A NASDAQ -0.13% mozgással zárt 2377 ponton.

Félvezetők ($SOX)

Egyetlen nap profit kivét elegendő volt a chip-index számára, így kedden erőteljes folytatást láthattunk az emelkedő trendben. Ezt a mozgást szerdán is folytatta. A befektetők következő célja az augusztusi 356 pontos ellenállási szint tesztelése lehet. A bikák erejének bizonyítéka az lesz, ha az indexet az EMA200 indikátor 339 pontos értéke fölött tudják stabilizálni.

A szektor 351.79 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor szerdán nem mutatott jelentősebb mozgást, enyhén hanyatlott. Az index kivehető zuhanó trendben van, miután április végén felállította éves csúcsát. Az EMA200 indikátor 47.55-ös értékénél korrekció következhet be.

Az index 46.07 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

Az index továbbra is a július elejétől tartó emelkedő trendből profitál. A múlt héten egy szűkebb sávba szorulva érte el a sáv tetejét. Az 1171 pont fölé kitörés megnyitja az utat a következő ellenállási szint, az 1230 pont felé törekvéshez. Tegnap még mindig nem sikerült kitörnie ezt a konszolidációs sávot.

A szektor 1155.63 ponton zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.