BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Concorde: Egy verseny, amit gyengeséggel kell megnyerni

Egyre több jele van annak, hogy a világ nagy gazdaságainak kormányzatai és vállalatai a most már mindenki számára nyilvánvaló tartós növekedési problémákat protekcionista intézkedésekkel próbálják kezelni.

Kezd elhatalmasodni a világban a kompetitív leértékelési játék
 
Ez a világgazdaság hosszabb távú növekedési potenciálja szempontjából szinte biztosan kedvezőtlen, de lokális terápiaként ideig-óráig, adott esetben nagyon hosszú ideig működhet. Márpedig közelről nézve minden probléma lokális – írja elemzésében a Concorde a Facebookon.

A protekcionista intézkedések foganatosítását nemzetközi intézmények és egyezmények egész sora, továbbá kölcsönös függőségek bonyolult hálója nehezíti, ezért az ilyesmi állandó kézi vezérlést igényel, és csak bizonyos korlátokkal alkalmazható. A protekcionista gazdaságpolitika hagyományosan legerősebb eszköze, a vámpolitika történelmi horizonton tekintve ma szinte elhanyagolható szerepet játszhat csak – azaz kell helyette valami más, ha egy ország protekcionista eszközökkel kíván előnyökhöz jutni a nemzetközi versenyben.

A protekcionizmus mostanában alkalmazott, és éppen terjedőben lévő fegyvere az export versenyképességének maximalizálására optimalizált árfolyam-politika, azaz a saját deviza gyengítése a főbb kereskedelmi partnerek devizáival szemben. Látványos és komoly játékról van szó, amely alapvető hatással van a befektetői környezetre.

Igazán csak most durvul el, pedig benne vagyunk már nyakig
 
Az amerikai-kínai árfolyam-politikai vita kiéleződése, a múlt heti japán intervenció, az ez utóbbival kapcsolatos amerikai aggodalmak finom hangoztatása, a jen és az euró erősítése érdekében ebben az évben tett kínai erőfeszítések arra utalnak, hogy a saját deviza gyengítésének eszköze csak mostanában kerül elő, pedig a jelenlégi válságperiódusban több esetben is komoly szerepe volt ennek, az elmúlt két év több érzékletes példával is szolgál.

További részleteket itt olvashat!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.